Zioła w Kuchni (Przyprawy)

 

Olej sojowy (Glycine Soja Oil)

Olej sojowy (Glycine Soja Oil) jest rodzajem oleju roślinnego. Wytwarzany jest przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej, która jest znaną rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych. Powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym jak również chemicznym oraz jako biopaliwo. W lecznictwie stosowany jest jako namiastka oliwy do sporządzania leków zewnętrznych, mazideł i kremów. Olej sojowy ma barwę […]

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy)

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) jest olejem roślinnym, który powstaje w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry (kopra- twardy miąższ orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera)). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. Tenże olej podczas produkcji w wysokiej temperaturze traci mnóstwo cennych wartości.W postaci płynnej jest lekko żółty. Olej nierafinowany zaś ma barwę białą. Zmienia swoją konsystencję ze stałej […]

Stewia Cukrowa

Stewia cukrowa (Stevia rebaudiana)

Stevia cukrowa to gatunek należący do rodziny roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii (Mato Grosso do Sul) i Paragwaju (Amambay, Concepción) Jest uprawiana w wielu rejonach świata w krajach takich jak Japonia, Brazylia, Korea. Tajlandia, Urugwaj, Chiny, Tajwan czy Malezja. Stevia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Słodki smak nadają stevii glikozydy steviowe nazywane steviozydami, które […]

Olej Rzepakowy

Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Ten powszechnie znany wszystkim olej spożywczy pozyskiwany z rzepaku. Jest to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce i Europie. Jeszcze do niedawna proces produkcji oleju rzepakowego był zupełnie inny niż obecnie. Olej zawierał szkodliwy kwas erukowy i glukozynolanów. Dzisiaj olej rzepakowy produkuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie […]

Olej Sezamowy – Sezam Indyjski (Sesamum indicum L.)

Olej sezamowy to olej roślinny pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Posiada jasno po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana, którą się stosuje w przemyśle spożywczym charakteryzuje się ciemno brązowym kolorem i mocnym aromatem. Sezam jest prawdopodobnie pierwszą rośliną, z której pozyskiwano olej. Nie powinno to […]

Orzech włoski

Orzech włoski (Juglans regia)

Orzech włoski zwany również orzechem królewskim to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji (w Polsce uprawiane jako drzewo owocowe). Podejrzewam, że każdy z nas zna jego owoce, ale niekoniecznie miał okazję obcować z samym drzewem dlatego pozwolę sobie na krótką charakterystykę. Jest to duże drzewo liściaste osiągające do 35 metrów wysokości i 2 metrów średnicy, o […]

Mięta

Mięta

Mięta pieprzowa od lat ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne w wielu krajach. Najbardziej znana i lubiana jest herbatka z mięty, na co dzień pijana zwyczajnie dla przyjemności i zdrowia. W Polsce dużą popularność zyskała dzięki torebkom „fix” oferowanych przez Herbapol, co ułatwiło życie wielu smakoszom. Mimo to mięta największą popularność zaskarbiła sobie w krajach anglosaskich […]

Anyż biedrzeniec

Anyż Biedrzeniec (Pimpinella anisum)

Anyż Biedrzyniec należy do rodziny baldaszkowatych. Jest rośliną jednoroczną osiągająca zazwyczaj do 50 cm wysokości. W związku z tym iż lubi ciepły klimat wywodzi się z Egiptu i Azji Mniejszej chociaż i u nas zdażają się udane chodowle. Owoce anyżku należą do jednych z najstarszych przypraw oraz ziół lecznicych stosowanych jeszcze 1500 lat przed naszą erą. W Polsce […]