Mięta
Mięta pieprzowa od lat ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne w wielu krajach. Najbardziej znana i lubiana jest herbatka z mięty, na co dzień pijana zwyczajnie dla przyjemności i zdrowia. W Polsce dużą popularność zyskała dzięki torebkom „fix” oferowanych przez Herbapol, co ułatwiło życie wielu smakoszom. Mimo to mięta największą popularność zaskarbiła sobie w krajach anglosaskich gdzie bardzo często pojawia się w rozmaitych koktajlach i napojach chłodzących. Regularnie dodaje się ją również do past serowych, sałatek warzywnych i owocowych, a nawet do herbaty, kakao czy wina. Specjalnością angielską jest poncz miętowy oraz sos miętowy stosowany do baraniny (okazyjnie do cielęciny i wołowiny). Oprócz tego oczywiście na stałe zagościła w farszach mięsnych, kisielach, galaretkach czy jako przyprawa aromatyzująca do ryb.
Poza miętą pieprzową w kuchni polecane są również inne jej odmiany jak np. kędzierzawą, okrągłolistną, zieloną gdyż są bardziej delikatne w smaku i działaniu. Mięta zielona dla przykładu nie daje efektu chłodu gdyż zawiera dużo mniejsze ilości mentolu.
Przykłady zastosowań
Ziemniaki – aby starszym ziemniakom dodać smaku świeżości, wystarczy do gotowania dodać parę listków mięty.
Mleko– aby za szybko nie zważyć mleka wrzucamy analogicznie kilka listków mięty.
Sosy i farsze – wymieszać liście mięty z innymi popularnymi ziołami przyprawowymi jak: cząber, estragon, szałwia, hyzop.
Tak naprawdę możliwości są nieograniczone i zależą wyłącznie od fantazji kucharza. W kuchni włoskiej świeżo posiekanymi liśćmi mięty doprawia się szpinak, ziemniaki, sałatki z pomidorów, karczochy czy nawet frytki. Dodawane są również do kotletów czy pieczeni.
Przykładowe przepisy do zastosowania w domu
1. Koktajl Mohito (ulubiony napój odświeżający Ernesta Hemingwaya)
Co potrzebujemy:
– Wysoka szklanka
– Woda sodowa
– Goryczka
– Gałązka świeżej mięty
– Łyżka miałkiego cukru
– 7g soku z cytryny
– Kieliszek 58g „Havana Club” light dry lub innego preferowanego alkoholu
– Kostki lodu
Przygotowanie:
1. Sok z cytryny wymieszać z cukrem
2. Dolać kieliszek (58g) ulubionego alkoholu
3. Dorzucić kilka kostek lodu
4. Przelać do szklanki
5. Dopełnić wodą sodową
6. Dodać parę kropel goryczki
7. Włożyć gałązkę mięty oraz coś do mieszania
Pijemy nie wyciągając gałązki aby delikatnie odświeżała smak koktajlu.
2. Amerykański poncz żurawinowy
Co potrzebujemy:
– 6 szklanek
– Dwie i ćwierć szklanki zimnej wody
– Pół szklanki soku z cytryny
– Trzy szklanki soku z żurawin
– Łyżeczka esencji migdałowej
– Szklanka soku pomarańczowego
– Szklanka nalewki imbirowej
– Szklanka całych owoców żurawin
– Kostki lodu
– 3 łyżeczki suchej i zmielonej na proszek mięty
Przygotowanie:
1. Miksować razem przez 10 sekund: wodę, sok z cytryny, trzy szklanki soku z żurawin oraz łyżeczkę
esencji migdałowej
2. Dodać szklankę soku pomarańczowego i szklankę nalewki imbirowej
3. Miksować przez 5 sekund
4. Dodać szklankę owoców żurawin
5. Do każdej porcji (szklanki) dodać kostkę lodu i pół łyżeczki suchej, zmielonej mięty
3. Angielski sos miętowy do baraniny
Co potrzebujemy:
– Zmieloną i przesianą miętę (~3 łyżek)
– Sok z cytryny
– Przegotowana zimna woda
– Sól
Przygotowanie:
1. Zmieloną miętę skopić sokiem z cytryny i utrzeć na papkę
2. Rozcieńczyć według uznania wodą i dodać soli
4. Kotlety wieprzowe po persku
Co potrzebujemy:
– Duże kotlety wieprzowe
– Parówki
– Liście mięty
– Ząbek czosnku
– Pomidor
– Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Kotlety wieprzowe przeciąć w poprzek, tworząc kieszeń
2. Do środka włożyć: parówkę, liście mięty, ząbek rozgniecionego czosnku, plaster pomidora oraz
według uznania soli i pieprzu
3. Spiąć lub związać kieszeń, a następnie usmażyć
4. Najlepiej podawać z sałatką z białej fasoli
5. Sałatka z ogórków (według kuchni libańskiej)
Co potrzebujemy:
– 3 ogórki
– Sól
– Jogurt
– Łyżeczka zmielonej mięty
Przygotowanie:
1. Ogórki obrać, pokroić jak na mizerię, posolić i zostawić na 30 minut by puściły soki
2. Odlać sok z ogórków
3. Przygotować sos jogurtowy: jeden jogurt wymieszać ze zmieloną mięta i posolić
4. Zalać ogórki sosem jogurtowym
6. Purée z ziemniaków (według kuchni włoskiej)
Co potrzebujemy:
– 1 kg ziemniaków
– 2 łyżki śmietany
– 3 dag masła
– 2 żółtka
– Sól
– Listki mięty
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować na sypko, odlać i dokładnie pognieść
2. Dodać 2 łyżki śmietany, masło, żółtka i posolić dla smaku
3. Wyłożyć na półmisek i posypać drobno posiekanymi świeżymi listkami mięty
Najlepiej smakuje z baraniną i tłustą wieprzowiną.
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984