Olej Rzepakowy
Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Ten powszechnie znany wszystkim olej spożywczy pozyskiwany z rzepaku. Jest to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce i Europie. Jeszcze do niedawna proces produkcji oleju rzepakowego był zupełnie inny niż obecnie. Olej zawierał szkodliwy kwas erukowy i glukozynolanów. Dzisiaj olej rzepakowy produkuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie zawiera substancji szkodliwych, zmienił się smak, a przede wszystkim właściwości zdrowotne. To bardzo ceniony olej ze względu na dużą zawartość kwasów Omega-3/6/9, kwasu oleinowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość odżywcza oleju rzepakowego jest znacznie wyższa od powszechnie konsumowanej oliwy z oliwek. Spośród dostępnych olejów w sklepach, to właśnie olej rzepakowy dostarcza wyjątkowo dużo składników odżywczych i witamin. Jest dobrym źródłem witamin E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach oraz karotenoidów.
Olej Rzepakowy jest też wykorzystywany w przemyśle jako biopaliwo.
Jednak to co go naprawdę wyróżnia to jego prozdrowotne działanie.
Nie dziwne więc, że jest nazywany “oliwą północy”.
Właściwości lecznicze oleju rzepakowego
– sterole roślinne
– bogate źródło kwasów omega-3
– źródło kwasów omega-6 i omega-9
– kwas oleinowy – ok. 60%
– kwasy tłuszczów nasyconych – ok. 7%
– kwasy tłuszczowe nienasycone – ok. 30%
– antyoksydantów
– polifenole
– witaminy E i K
– lecytyna
Zastosowanie
– pomaga obniżyć poziom cholesterolu
– wspomaga pracę mózgu
– zapobiega depresji
– poprawia pamięć
– poprawia koncentracje
Obecnie olej rzepakowy jest tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, tzw. „00” jest bogatym źródłem steroli roślinnych, tak jak oleje sojowy i kukurydziany. Badania laboratoryjne dowiodły, że zawiera on znacznie większą ilość omega-3 niż oliwa. Jest drugim po oliwie źródłem kwasu oleinowego. Olej rzepakowy zawiera też najmniej z olejów kwasów tłuszczów nasyconych, ok. 7%, oliwa dwukrotnie więcej. Stosując metodę tłoczenia “na zimno” uzyskuje się olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. „olej dziewiczy”.
Dzięki temu w oleju pozostają wszystkie naturalne składniki, jak:
witaminy, lecytyna oraz NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe).
Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyoksydantów, polifenoli, witaminy E oraz K, ale również nienasyconych tłuszczów omega-3 i omega-6. Spożywając olej rzepakowy zapobiegamy uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz opóźniamy starzenie się organizmu oraz zmniejszamy ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. Wszystko to czyni olej rzepakowy obok oleju lnianego najzdrowszym olejem spożywczym.
Najnowsze odmiany rzepaku zawierają 60% kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Rzepak zawiera także ok. 30% wielonienasyconych tłuszczów, a to powoduje, że olej rzepakowy wspomaga pracę mózgu, zapobiega depresji, poprawia pamięć i koncentrację.
Warto podkreślić, że olej rzepakowy ma sporo nienasyconych tłuszczów omega-6 i omega-3 w rekomendowanej przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne proporcji (4:1). Dlatego olej rzepakowy obok oleju lnianego stosowany jest w profilaktyce chorób serca.
Sposoby użycia
Olej rzepakowy jest olejem o uniwersalnym zastosowaniu.
W kuchni:
W kuchni doskonale nadaje się do sałatek, surówek, potraw przyrządzanych na zimno i gorąco, śledzi oraz majonezu. Można stosować go do krótkotrwałego podgrzewania na patelni, na małym ogniu. Jednak aby zachować drogocenne NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) unikajmy wysokiej temperatury.
Profilaktycznie:
Olej rzepakowy sprawdza się w profilaktyce nowotworów i chorób serca. Codzienna dieta wzbogacona olejem z rzepaku zmniejsza ryzyko wystąpienia raka i zawału. Powinniśmy wprowadzić go na stałe do naszego jadłospisu.
Internet:
http://pokochajolejrzepakowy.pl
http://docenolejrzepakowy.pl