Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy)

Olej kokosowy
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) jest olejem roślinnym, który powstaje w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry (kopra- twardy miąższ orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera)).

Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. Tenże olej podczas produkcji w wysokiej temperaturze traci mnóstwo cennych wartości.
W postaci płynnej jest lekko żółty.

Olej nierafinowany zaś ma barwę białą. Zmienia swoją konsystencję ze stałej na płynną w temperaturze ok. 20-28 °C. Tak wytwarzany olej posiada ogrom zastosowań, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych.

Jest to prawdziwy cud natury, a co najważniejsze jest:

  • nietoksyczny dla ludzi i zwierząt,
  • nie ma żadnych szkodliwych skutków ubocznych, podczas jego stosowania,
  • jest w 100% naturalny.

Jeśli szukacie oleju nierafinowanego to pod nazwą „nierafinowany” lub „tłoczony na zimno”.

Pochlebne informacje na temat oleju z kokosa zaczęły pojawiać się w latach 60 i 70, kiedy naukowcy przeprowadzali tzw. „naturalne eksperymenty”. Opracowali oni długoterminowe, wielodyscyplinarne badanie, którego celem było zbadanie zdrowia ludzi żyjących na małych, idyllicznych wyspach Tokelau i Pukapuka. Każdy posiłek tych ludzi opierał się na kokosie, uzyskiwanym z drzewa, które nazywali „drzewem życia”. Pili oni mleko i wodę kokosową, gotowali włóknisty miąższ kokosowy lub zjadali go na surowo, przyrządzali wszystkie jadalne rośliny i owoce morza na naturalnie przetworzonym oleju kokosowym.

Dieta tych społeczności była „bogata w tłuszcze”- ze średnią zawartością 35-50 procent kalorii pochodzących z tłuszczów, w większości tłuszczy nasyconych. Lekarze zakładali, że ludzi z Tokelau mieli prawdopodobnie najwyższy udokumentowany wskaźnik spożywania tłuszczy na świecie. Ale ludzie ci z całą pewnością nie byli otyli. Przeciwnie, wyspiarze z Pukapuka i Tokelau byli szczupli i zdrowi pod każdym względem. Nie stwierdzono u nich przypadków miażdżycy, chorób serca czy raka okrężnicy.Rzadko mieli problemy trawienne czy zaparcia. Nie stwierdzano symptomów chorób nerek, i nie mieli oni wysokiego poziomu cholesterolu we krwi.

W Internecie można przeczytać wiele artykułów o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowym oraz o tym, że leczy on nieuleczalne choroby a także przede wszystkim zapobiega ich występowaniu.

Dr Bruce Fife, autor książki „Cud oleju kokosowego” zaleca dorosłym spożycie 2-4 łyżek stołowych dziennie. Tę ilość możemy spożyć w dodając olej do potraw, przyjąć go jako suplement lub użyć jako balsamu na skórę.

Poniżej przedstawiamy to, co udało nam się zebrać na temat zastosowań oleju kokosowego.
Uwaga, jest tego BARDZO dużo!! 🙂

Olej kokosowy jest stosowany zewnętrznie:

– Jako codzienny balsam na skórę
– Jako podstawa do balsamów zmiękczających i wygładzających skórę
– Jako naturalny dezodorant, ponieważ posiada działanie antybakteryjne- zabija bakterie powodujące przykry zapach
– W 100% leczy grzybicę okolic intymnych (stosowany zewnętrznie i wewnętrznie)
– Do demakijażu, idealnie rozpuszcza trudno zmywające się kosmetyki
– Jako krem przeciw odparzeniom (pod pieluchę dzieci)
– Jako podstawa do zrobienia mineralnej pasty do zębów
– Jako pomoc przy regeneracji otarć naskórka
– Jako krem zapobiegający rozstępom w czasie ciąży
– Przy regularnym stosowaniu oleju kokosowego na skórę zwiększa tolerancje na promienie słoneczne
– Jako naturalny krem do opalania z klasą SPF4
– Jako składnik własnoręcznie robionych balsamów
– Jako neutralizator drożdży powodujących zakażenia
– Jako naturalny olejek do masażu
– Jako krem nawilżający do twarzy na noc
– Jako peeling wygładzający do ciała, po zmieszaniu pół na pół z cukrem (do używania pod prysznicem)
– Przy stosowaniu miejscowym olej kokosowy przyśpiesza gojenie się ran i leczenie zakażeń skóry
– Jako balsam do higieny intymnej po urodzeniu dziecka
– Także jako bardzo skuteczny balsam do higieny intymnej podczas leczenia infekcji intymnych oraz do ich zapobiegania
– Jako naturalna odżywka do włosów (wcieramy we włosy i/lub skórę głowy, przykrywamy czepkiem i zostawiamy na kilka godzin lub też na noc)
– Przy stosowaniu miejscowym olej kokosowy przyspiesza leczenie grzybicy stóp
– Jako krem na wrażliwą i podrażnioną skórę (np. na sutkach po karmieniu piersią)
– Pomaga łagodzić łuszczycę i egzemy
– Stosowany wewnątrz nosa łagodzi objawy alergii
– Może zmniejszać rozmiar żylaków
– Pomaga goić skórę przy oparzeniach słonecznych.
– Jako naturalny lubrykant, nie zakłóca ekosystemu pochwy
– Jako naturalny antybakteryjny krem do skóry
– Jako krem przeciwzmarszczkowy – przeciwtutleniacze chronią przed tworzeniem wolnych rodników, uszkodzeniem skóry
– Jako naturalny krem do skóry dziecka
– Przy ząbkowaniu łagodzi swędzące dziąsełka
– Można przygotować zdrowe i ekologiczne chusteczki do pielęgnacji dziecka tak jak w tym przepisie, ale zamiast oliwy z oliwek/oleju ze słonecznika dodać olej kokosowy
– Jako naturalny krem do golenia i po goleniu
– Przy stałym stosowaniu na skórę może pomagać w pozbyciu się cellulitu
– Do zabezpieczenia żelaznych patelni przed rdzą
– Zmniejsza dolegliwości zapalenia stawów
– Zmniejsza swędzenie po ugryzieniach komarów
– Stosowany regularnie pomaga w leczeniu trądziku
– Jako odżywka na porost włosów
– Przyspiesza gojenie infekcji uszu
– Zmieszany z sodą oczyszczoną i solą morską tworzy świetny peeling do ciała i ciekawy szampon
– Przy zniszczonych włosach (rozdwojone końcówki) zapobiega elektryzowaniu się
– Niewielką ilość oleju kokosowego można wcierać w ubrania i buty z prawdziwej skóry w celu zmiękczenia jej
– Sam w sobie jako olejek do opalania
– Jako peeling na suchą skórę na stopach (po wymieszaniu olej kokosowego z solą)
– Jako środek kojący swędzenie podczas ospy i przy oparzeniu trującym bluszczem
– Jako maść na zmiany skórne zwierząt domowych
– Jako całkowicie naturalny balsam dla niemowląt
– Zmieszany z kocimiętką, rozmarynem lub olejkiem eterycznym mięty, służy jako naturalny środek odstraszający owady
– Pomaga w leczeniu pleśniawki przy stosowaniu miejscowym na sutki karmiącej kobiety i usta dziecka
– Jako nawilżający krem anty-starzeniowy do twarzy
– Usuwa zmęczenie pracą umysłową (np. przy spożyciu kremowego koncentratu oleju kokosowego)
– Przy wcieraniu w łokcie łagodzi suchą, łuszczącą się skórę
– Stosowany miejscowo naturalnie usuwa opryszczkę
– Pomaga w gojeniu się utrzymaniu intensywnego koloru tatuaży
– Może być z powodzeniem stosowany jako samodzielna, bez dodatków pasta do zębów, PONADTO ma doskonałe działanie wybielające zęby
– Zmiękcza skórki przy paznokciach i ułatwia ich usuwanie
– Jeśli nałoży się cienką warstwę na świeżo pomalowane paznokcie – lakier szybciej wyschnie
– Można go użyć podczas farbowania/hennowania włosów do zabezpieczenia okolic czoła, uszu i karku przed zabarwieniem
– Skutecznie pomaga usunąć wosk po depilacji i jest idealnym balsamem łagodzącym po cukrowej depilacji
– Podczas menopauzy zlikwiduje uczucie suchości i dyskomfortu
– Może złagodzić ból spowodowany hemoroidami

Olej kokosowy jest stosowany wewnętrznie:

– W kuchni jest używany do smażenia i pieczenia w wysokiej temperaturze, także jako zamiennik masła klarowanego
– Dla zapewnienia codziennej energii przy spożyciu jednej łyżeczki oleju kokosowego dziennie
– Można go używać jak śmietanka do kawy
– Jako suplement wspierający zdrowe funkcjonowanie tarczycy
– Do produkcji zdrowszego majonezu
– Jako środek pomagający przyśpieszyć metabolizm
– Istnieją dowody na to że regularne spożywanie oleju kokosowego może zapobiec powstaniu choroby Alzheimera
– Jako suplement dla karmiących matek(3-4 łyżki stołowe oleju kokosowego dziennie + witamina D w celu zwiększenia podaży mleka i składników odżywczych w nim zawartych)
– Jako suplement pomagający w trawieniu i wspomagający terapie antypasożytową
– Jako przekąska energetyczna dla dorosłych (Wymieszać łyżkę oleju kokosowego z łyżką nasion Chia)
– Może przyczynić się do poprawy poziomu insuliny
– Może pomóc w zapobieganiu chorobom serca
– Aby przyśpieszyć leczenie z przeziębienia i grypy dodaj łyżeczkę oleju kokosowego do gorącej herbaty
– Jako zamiennik olejów roślinnych
– Jest lepszy do gotowania w wysokich temperaturach niż oliwa z oliwek i inne oleje roślinne
– Może pomóc w odchudzaniu, gdy jest spożywane codziennie
– Może przyczynić się do poprawy snu, gdy jest spożywane codziennie
– Przyspiesza gojenie się infekcji grzybiczych, zarówno przy stosowaniu zewnętrznym jak i wewnętrznym
– Dodanie łyżki oleju kokosowego do ciepłej herbaty pomaga ukoić ból gardła
– Poprawia stan zdrowia jamy ustnej przy stosowaniu wewnętrznym
– Niektóre badania sugerują, że tłuszcze zawarte w oleju kokosowym są pomocne dla osób z autyzmem
– Jest bezpiecznym olej jadalnym, do głębokiego smażenia
– Łyżka oleju kokosowego jedzona przed każdym posiłkiem pomaga w trawieniu
– Może przyśpieszyć krążenie i pomóc osobą często marznącym
– Dodany do koktajli zwiększa ich wartość energetyczną
– W każdym przepisie jako zastępstwo dla olei roślinnych

Pomaga też w takich chorobach przewlekłych i problemach zdrowotnych jak:

– astma
– autyzm
– zaćma
– alergie
– Alzheimer
– niestrawność
– demecja starcza
– Candida albicans
– zmęczenie nadnerczy
– problemy z ciśnieniem krwi
– zakażenia oskrzeli, rak piersi
– zespół cieśni nadgarastka
– reguluje wysokość cholesterolu
– pomaga przy przeziębieniach i wirusach, zespole przewlekłego zmęczenia
– pomaga przy chorobie Corhna, uczuciu zimnych stóp i dłoni, zaparciach, mukowiscydozie, zapaleniu pęcherza, chorobach zwyrodnieniowych, depresji, cukrzycy, czerwonce, egzemie, obrzękach, ednometriozie, padaczce (zmniejsza ilość napadów, )
– leczy łuszczycę, dnę moczanową, nadmierne gazy, nieżyty żołądka, jaskrę, choroby dziąseł, cuchnący oddech, Hashimoto, choroby serca, hemoroidy, HIV, AIDS, nadczynność tarczycy, grypę, żółtaczkę, choroby nerek, kamienie nerkowe, choroby wątroby, niska krzepliwość krwi, toczeń, choroby płuc, niedożywienie,bóle miesiączkowe
– poprawia jasność umysłu
– pomocny przy menopauzie (stabilizuje hormony zmniejszające uderzenia gorąca), mononukleozie, stwardnieniu rozsianym, osteoporozie, zapaleniu trzustki, zapaleniach płuc, powiększeniach prostaty, barwnikowym zwyrodnieniu siatkówki, krzywicy, szkorbucie
– zmniejsza tzw. kaszel palacza
– zabija wirusy powodujące tyfus
– leczy zakażenie układu moczowego
– leczy wrzodziejące zapalenia jelita grubego. Łagodzi trądzik, alergie (pocieranie dziurek olejem sprawi że pyłek osiądzie na oleju), artretyzm, stopę altelty, bóle pleców, mięśni, zapobiega łysinie (olej kokosowy wspomaga regenerację komórek)
– leczy czyraki, torbiele, owrzodzenia, cellulit, opryszczkę, spojówki, zapalenia skóry
– zmniejsza przekrwienia ciała, wypryski, leczy brodawki narządów płciowych, opryszki, pokrzywkę, swędzenie oczu, półpaśca, łuszczyce.

Ponadto:

U zwierząt:
– Dawany systematycznie do jedzenia domowym zwierzakom zapobiega zapaleniom stawów, problemom z więzadłami, problemom z trawieniem, problemem z nadwagą i wypróżnianiem się (koty, psy i świnki morskie bardzo chętnie jedzą zarówno rafinowany jaki i nierafinowany tłuszcz kokosowy).
– Poprawia psi oddech.
– Jest dobrym specyfikiem do wypędzenia wszy ze zwierzątka.
– Można z jego dodatkiem zrobić sprej ochronny na pchły i kleszcze (np. taki).
– Pomaga wyleczyć zmiany skórne, rany, łupież, ślady po ugryzieniach i ukąszeniach.
– Działa odkażająco i zmniejsza ryzyko zakażenia.
– Smarowane od czasu do czasu zwierzątko ma zdrowszą i błyszczącą – zdrową sierść.
– Pomaga w wyczyszczeniu zaschniętej kupy na sierści i przy wyczesywaniu kłaków.
– Można stosować jako balsam do wymion/sutek.

W domu:
– Pomaga dbać o drewno: deski do krojenia, drewniane sztućce, meble – impregnuje i nabłyszcza
– Jeśli niewielką ilością oleju posmaruje się zlew zapobiegnie to zaciekom z wody
– W stałej formie ułatwi rozsuwanie i zasuwanie niewyrobionego zamka błyskawicznego.
– W domowej roboty specyfiku do czyszczenia (ocet winny, olejek eteryczny herbaciany, olej kokosowy, soda oczyszczona – wszystko w proporcjach „na oko”) pozwala pozbyć się pleśni i dobrze czyści wanny, umywalki i kabiny prysznicowe
– Posmarowanie łopaty do śniegu, ułatwi odśnieżanie
– Można go użyć jako naturalny środek owadobójczy
– Oczyści pędzle z farb olejnych
– Na jego bazie można zrobić świece, wypełnić lampy naftowe, lub zrobić świece do masażu podobne do tej
– Jeśli posmaruje się nim świeczniki (metalowe, szklane) pozwoli na łatwe usunięcie wosku po wypaleniu świecy
– Oczyści i natłuści struny w instrumentach
– Dodany do tuszu do rzęs będzie dodatkową odżywką i odświeży zaschnięty tusz
– Odrobina tłuszczu koksowego wlana do np. beczki z woda w ogrodzie zapobiegnie rozmnażaniu się komarów
– Do niektórych metali jest ekologicznym środkiem nabłyszczającym i czyszczącym
– Nadaje się do skór licowanych jako pasta nabłyszczająca, odświeżająca kolor i impregnująca
– Zastąpi specyfik do czyszczenia i nabłyszczania wnętrza samochodu
– Jest smarem pochodzenia roślinnego – np. pomoże przy skrzypiących drzwiach
– Podobno pomaga na usunięcie gumy do żucia zaplątanej we włosy

Bibliografia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_kokosowy
http://cudownediety.blogspot.com/2014/01/cudowny-olej-kokosowy-do-czego-mozesz.html
http://www.naturalna-medycyna.com.pl/olej-kokosowy-100-sposobow-na-uzycie-oleju-kokosowego.html
http://www.kulturysta.com/olej-kokosowy-najlepszym-rodzajem-tluszczu/

 

Cena od: 13.99 zł

 

 

 

Podsumowanie:
Nazwa artykułu:
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy)
Opis:
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - jest olejem roślinnym, który powstaje w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry (kopra- twardy miąższ orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera)).
Autor:

Wpis dodany dnia 24 sierpnia 2015 godzina 22:17 do kategorii Zioła Lecznicze, Zioła w Kosmetyce, Zioła w Kuchni (Przyprawy). Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.