Anyż Biedrzeniec (Pimpinella anisum)

Anyż BiedrzeniecAnyż Biedrzyniec należy do rodziny baldaszkowatych. Jest rośliną jednoroczną osiągająca zazwyczaj do 50 cm wysokości. W związku z tym iż lubi ciepły klimat wywodzi się z Egiptu i Azji Mniejszej chociaż i u nas zdażają się udane chodowle. Owoce anyżku należą do jednych z najstarszych przypraw oraz ziół lecznicych stosowanych jeszcze 1500 lat przed naszą erą. W Polsce pojawił się w średniowieczu, sprowadzony przez benedyktynów. Surowcem leczniczym są owoce anyżu.

 

Owoce zawierają:
– 1,5-3% olejku eterycznego,
– białka,
– cukry,
– związki flawonowe,
– fityna,
– tłuszcze,
– anetol.

Owoce anyżu – jak zbierać i suszyć:
Owoce zbieramy pod koniec sierpnia gdy owoce są twarde koloru szarobrunatnego.

Zastosowanie

Lecznicze działanie składników anyżu:
– wykrztuśne,
– rozkurczowo,
– moczopędnie,
– wiatropędnie,
– pobudzają laktację (wytwarzanie mleka),
– pobudzający wydzielanie gruczołów (ślinowych, potowych),
– zabija świerzbowce i wszy,
– przeciwbakteryjnie.

Anyż w kuchni – sposoby przygotowania

Anyżówka:
Aby przygotować anyżówkę potrzebujemy:
– pół szklanki anyżku,
– laskę cynamonu,
– 10 goździków,
– jak najcieniej skrojoną żółtą skórkę z całej cytryny,
– 2 litry spirytusu,
– 1/4 litra wody destylowanej lub przegotowanej i ostudzonej.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zalać w gąsiorku 2 litrami spirytusu i 1/4 litra wody. Całośc starannie zakorkować (korek zalać parafiną) i zostawić w cieple przez miesiąc, regularnie potrząsając gąsiorem. Przygotowaną nalewkę porozlewać do butelek, zakorkować i odstawić na miesiąc. Po miesiącu można spożywać przy czym im dłużej poczekamy tym jest lepsza.

Anyżki (według nowego przepisu):
Aby przygotować anyżki potrzebujemy:
– 4 jaja,
– 25 dag cukru,
– 25 dag mąki przesianej z proszkiem spulchniającym,
– 1 łyżeczka zmielonego i przesianego anyżku lub 10 kropli olejku anyżkowego.

Sposób przygotowania:
Jaja i cukier ubić na parze, dodać mąkę z proszkiem spulchniającym oraz anyżek i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto wkładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka na dobrze natłuszczoną blachę. Jeżeli ma inne sprawdzone techniki pieczenia można śmiało eksperymentować. Polecam do kawy czy herbaty.

Anyżki (według starego przepisu):
Aby przygotować anyżki potrzebujemy:
– 8 jaj,
– 50 dag cukru,
– 35 dag mąki krupczatki,
– 1 łyżeczkę zmielonego i przesianego anyżku.

Sposób przygotowania:
Jaja i cukier zmiksować lub ubić na parze aż do utrzymania sztywnej i pulchnej masy. Następnie dodajemy mąkę i anyżek oraz delikatnie mieszamy. Ciasto wyciskamy ze szprycy na dobrze natłuszczoną blachę lub jeżeli jest zbyt gęste, rozwałkowujemy i szklanką maczaną w mące wycinamy kółka po czym układamy je na blasze. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku około 20 minut.

Bibliografia:
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984

Galeria

Illustration Pimpinella anisum0
Anyż biedrzeniec (rysunek)
Gardenology.org-IMG 2834 rbgs11jan
Anyż biedrzeniec
Gardenology.org-IMG 2835 rbgs11jan
Anyż biedrzeniec

 

Wpis dodany dnia 20 czerwca 2011 godzina 22:23 do kategorii Zioła w Kuchni (Przyprawy). Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.