Stewia cukrowa (Stevia rebaudiana)

Stewia cukrowa (Stevia rebaudiana)
Stevia cukrowa to gatunek należący do rodziny roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii (Mato Grosso do Sul) i Paragwaju (Amambay, Concepción) Jest uprawiana w wielu rejonach świata w krajach takich jak Japonia, Brazylia, Korea. Tajlandia, Urugwaj, Chiny, Tajwan czy Malezja. Stevia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Słodki smak nadają stevii glikozydy steviowe nazywane steviozydami, które mogą stanowić ponad 10% masy suchego liścia. Glikozydy te nie są trawione przez ludzi, zatem mają zero kalorii. Cała roślina prócz korzeni zawiera te substancje. Jednak liście zawierają najwięcej stewiozydów – dwa razy więcej niż kwiaty. Do czasu rozpoczęcia kwitnienia stężenie glikozydów stewiowych w liściach i łodygach rośnie stopniowo. Od wielu lat stewia używana jest przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. W ostatnich latach coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę, że cukier powoduje wiele chorób. Wiele osób wyeliminowało szkodliwy cukier z diety. Są jednak tacy, którzy nie mogą się obejść bez słodzenia. W takiej sytuacji rozwiązaniem jest stevia.

Liście stevii cukrowej są, aż 300 razy słodsze od cukru.
Od dawna w Azji i Ameryce południowej są stosowane jako zamiennik cukru.

Surowiec leczniczy

Surowcem pozyskiwanym z rośliny jest liść stevii.
Liście suszy się. Po wysuszeniu zachowują słodkie właściwości niewiarygodnie długo.

Uprawa

W naturalnych warunkach w Brazylii i Urugwaju stewia rośnie na glebach ciemnych, wilgotnych, piaszczystych, a przy tym przepuszczalnych. Można ją spotkać na brzegach bagien, nieurodzajnych i kwaśnych piaskach oraz glebach murszowych. Gleba tam jest wilgotna, ale roślina nie jest narażana na długotrwałe zalewanie.

Stevię można uprawiać z nasion. Nasiona wysiewamy równomiernie na powierzchni ziemi w miejscu nasłonecznionym co sprzyja kiełkowaniu. Optymalna temperatura kiełkowania to 24 °C.
Roślina w idealnych warunkach powinna zakwitnąć po 50-60 dniach od wysiania.
W Polsce nasiona stevii należy wysiewać do gruntu w połowie maja.
Można tez uprawiać stevię przez cały rok w doniczce.
Zbiór przeprowadza się jak najpóźniej, czyli w drugiej połowie września lub na początku października.
Stewia zawiera najwięcej stewiozydów nadają jej bardzo słodki smak.

Właściwości lecznicze

Liście Stevii cukrowej zawierają:

  • glikozydy diterpenowe – steviozydy (stewiozyd , rebaudiozydy, dulkozydy, rebaudiozydy; stewiolbiozydy) – 2 do 18,5%
  • labandanowe diterpeny
  • trójterpeny
  • flawonoidy
  • fitosterole
  • garbniki
  • olejek eteryczny – (0.12 – 0.43%)
  • witaminy: A i C, rutynę
  • minerały: cynk, magnez, żelazo

W liściach stewii znaleziono 8 glikozydów, z których dwa (stewiozyd i rebaudiozyd A) mają największe znaczenie, a pozostałe występują w niewielkich ilościach.
Wszystkie glikozydy znalezione w stewii są zbudowane ze stewiolu, dlatego nazywamy je glikozydami stewiolowymi.
Wydajność otrzymywania stewiozydu: 60 g z 1 kg liści.

Zastosowanie

Lecznicze działanie surowców stevii:

  • środek tonizujący i wzmacniający serce
  • na zgagę
  • obniża poziomu kwasu moczowego
  • właściwości hipoglikemizujące (przy cukrzycy)
  • obniża ciśnienie
  • łagodzi trądzik
  • nowotwory (utrzymywanie niskiego poziom cukru w płynach ustrojowych)
  • moczopędne
  • cukrzyca
  • na otyłość
  • na zmęczenie
  • na depresje i zakażenia
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybiczne

Substancje czynne tej rośliny czyli glikozydy diterpenowe (stewiozydy) mają wiele właściwości leczniczych.
Dzięki nim liście stevii są słodkie, dlatego roślina jest wykorzystywana jako substytut cukru.
Stewiozyd jest substancją, która zapobiega próchnicy zębów, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi.
Z tego względu Stevia jest polecana w przypadku hiperglikemii (przy cukrzycy), w nadciśnieniu,
przy chorobach nowotworowych, w miażdżycy, otyłości, trądziku, przy tendencjach do czyraczności.

Stewia jest skuteczna w walce z bakteriami E. coli, które są bardzo oporne na antybiotyki.
Wyciągi ze Stevii wykazują aktywność antybakteryjną i przeciwgrzybiczną.
Stevia może przyczyniać się do hamowania rozwoju bakterii w drogach moczowych.

Liście stewii zawierają różne witaminy i składniki mineralne:
– witaminy A i C
– rutynę
– cynk
– magnez i żelazo
Z tego względu stosujący stewię rzadziej zapadają na grypę i przeziębienie.

Stevia zmniejsza apetyt, dlatego osoby odchudzające się mogą ją z powodzeniem spożywać.
W konsekwencji następuje utrata wagi.
Zioło to jest także używane w zwalczaniu uzależnienia od tytoniu i alkoholu.

Ze względu na to, że stewia jest bezkaloryczna, nadaje się to wszelkiego rodzaju przetworów, marynat oraz poprawy smaku leków, potraw i napojów.
Warto dodać, że roślina ta nie traci swoich właściwości nawet w temperaturze 200st. C.
Może być stosowana do wypieków.

Stevia jest bezpieczną rośliną w stosowaniu. Na rynku dostępne są ekstrakty suche i płynne oraz suszone liście. Z ekstraktów produkowane są wygodne do przyjmowania tabletki. Natomiast suszone liście można przechowywać nawet kilka lat. Jeżeli susz zalejemy wrzątkiem otrzymamy słodki syrop, który też można dosyć długo przechowywać. Dodatkowe właściwości lecznicze Stevia zawdzięcza obecności flawonoidów: kwercetynie, kwercytrynie, luteolinie, apigeninie, kemferolowi.

Jeśli dbasz o zdrowie i lubisz cukier stevia jest dla Ciebie idealną alternatywą.

Sposoby przygotowania

Słodzik:
Wysuszone listki pokruszyć (lub lepiej zemleć w młynku do kawy lub mikserze) i można słodzić.
Na szklankę herbaty z powodzeniem wystarczy 1/5 łyżeczki suszu.

Suplement:
Przyjmowanie tabletek zawierających ekstrakt ze stevii.

 

Bibliografia:
www.rozanski.li (Medycyna dawna i współczesna – dr H.Różański – fitoterapia)
http://stewia.info.pl

Galeria

Stevia rebaudiana - Botanischer Garten, Dresden, Germany - DSC08455
Stevia rebaudiana (potted plant)
Stevia rebaudiana foliage

 

Cena od: 7.99 zł

 

Podsumowanie:
Nazwa artykułu:
Stewia cukrowa (Stevia rebaudiana)
Opis:
Stevia cukrowa to gatunek należący do rodziny roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii (Mato Grosso do Sul) i Paragwaju (Amambay, Concepción) Jest uprawiana w wielu rejonach świata w krajach takich jak Japonia, Brazylia, Korea. Tajlandia, Urugwaj, Chiny, Tajwan czy Malezja. Stevia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Słodki smak nadają stevii glikozydy steviowe nazywane steviozydami, które mogą stanowić ponad 10% masy suchego liścia. Glikozydy te nie są trawione przez ludzi, zatem mają zero kalorii.
Autor:

Wpis dodany dnia 4 kwietnia 2015 godzina 19:39 do kategorii Zioła Lecznicze, Zioła w Kuchni (Przyprawy). Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.