Olej Sezamowy – Sezam Indyjski (Sesamum indicum L.)

Olej sezamowy
Olej sezamowy to olej roślinny pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Posiada jasno po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana, którą się stosuje w przemyśle spożywczym charakteryzuje się ciemno brązowym kolorem i mocnym aromatem.

Sezam jest prawdopodobnie pierwszą rośliną, z której pozyskiwano olej. Nie powinno to dziwić, ponieważ jego nasiona zawierają ok, 50 % tłuszczu, a olej wytłoczony z nich nie jełczeje w cieple i świetnie się przechowuje.

Nawiązując do historii, jeszcze w starożytnym Babilonie sezam nazywano „przyprawą bogów”. Legendy mówiły, że wyciąg z jego nasion spożywali stwórcy świata. Ogromna moc przypisana została mu także w dawnych Indiach. Badania archeologów wykazały, że w dolinie Indusu uprawiano sezam już 2 tys. lat p.n.e.

Tak samo wcześnie odkryto dobroczynne działanie sezamu, czego dowodem są wzmianki o nim w tzw. papirusie Ebersa, które pochodzą z ok. XV wieku p.n.e. Ściślej mówiąc, był to staroegipski dokument dotyczący chorób i sposobów łagodzenia dolegliwości.
Spożywanie ziaren sezamu i tłoczonego z nich oleju było zalecane przez starożytnych medyków głównie osobom cierpiącym na różne schorzenia układu pokarmowego.

Także w Chinach już od wieków doceniany był korzystny wpływ tej rośliny na pracę śledziony, trzustki i żołądka.

Ciekawostka: Sezam uważany jest także za afrodyzjak.

Właściwości lecznicze sezamu

Nasiona Sezamu zawierają:
– węglowodany
– proteiny
– aminokwasy (sprawiają, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm)
– białko (które ma prawie taką samą zawartość jak w kurzych jajkach)
– witaminy: A, E, z grupy B, oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza
– sesamol i sesamolinę (są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami – sprawiają, że komórki ludzkiego ciała wolniej się starzeją)
– lecytynę (pozytywnie wpływającą na sprawność umysłową)
– dużą ilość wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych
– fitosterole (roślinne sterydy, które obniżają poziom złego cholesterolu, a także chronią przed wszelkimi chorobami serca i zapobiegają rakowi prostaty)

Właściwości lecznicze oleju sezamowego

Olej Sezamowy zawiera:
– esencjonalne kwasy tłuszczowe, w tym linolowy (nieodzowny do normalnego wzrostu komórek, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie arterii i systemu nerwowego)Spożywanie oleju sezamowego:
– wyraźnie obniża poziom cholesterolu
– redukuje poziom tłuszczu
– poprawia pracę jelit
– reguluje rytm serca
– oczyszcza organizm z toksyn

W medycynie Wschodu zalecany jest olej z sezamu oraz jego nasiona na problemy z przewodem pokarmowym. Produkty te mają właściwości lekko przeczyszczające.

Podsumowując jego dobroczynne właściwości, sezam upiększa i dba o nasze zdrowie – przyspiesza wzrost włosów, przeciwdziała siwieniu, wzmacnia kości oraz wpływa pozytywnie na trawienie i wiele innych.

Zastosowanie

Olej Sezamowy posiada prozdrowotne właściwości, tj:
– reguluje poziom cholesterolu
– ma właściwości lecznicze, które poprawiają stan skóry i włosów
– ma szerokie zastosowanie, nawet w produkcji mydeł i kosmetykówStosowany zewnętrznie:
– chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych
– nawilża suchą skórę, zapobiegając jej łuszczeniu
– doskonale nadaje się do masażu
– jest częstym składnikiem rozmaitych maści i emulsji do pielęgnacji ciała
– ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające (odtrutkowe), reguluje pracę gruczołów łojowych

W przeciwieństwie do pozostałych olejów pochodzenia roślinnego, przez bardzo długi czas zachowuje on świeżość i nie jełczeje.

Uwaga: Olej sezamowy nie nadaje się do smażenia!!! Ponieważ posiada on słabą tolerancję na temperaturę, można go ogrzewać maksymalnie do 70 stopni.

Bibliografia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_sezamowy
http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/go:2/art231,sezam-male-ziarenko-wielka-moc.html
http://hipokrates2012.wordpress.com/2013/12/10/o-sezamie-nasionku-bogow/

Galeria

Sesamum indicum drawing
Sesamum indicum 1
SesameSeedOil
Sesamöl-1

 

Cena od: 20.00 zł
Podsumowanie:
Nazwa artykułu:
Olej Sezamowy - Sezam Indyjski (Sesamum indicum L.)
Opis:
Olej sezamowy to olej roślinny pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Posiada jasno po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana, którą się stosuje w przemyśle spożywczym charakteryzuje się ciemno brązowym kolorem i mocnym aromatem.
Autor:

Wpis dodany dnia 2 sierpnia 2014 godzina 19:04 do kategorii Zioła Lecznicze, Zioła w Kuchni (Przyprawy). Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.