Olej sojowy (Glycine Soja Oil)

Olej sojowy
Olej sojowy (Glycine Soja Oil) jest rodzajem oleju roślinnego. Wytwarzany jest przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej, która jest znaną rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych. Powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym jak również chemicznym oraz jako biopaliwo. W lecznictwie stosowany jest jako namiastka oliwy do sporządzania leków zewnętrznych, mazideł i kremów. Olej sojowy ma barwę jasnożółtą, jest przezroczysty i prawie bez zapachu. Otrzymuje się z niego lecytynę, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i funkcjonowanie mózgu. Ponadto dostarcza organizmowi witaminę E okrzykniętą witaminą młodości oraz witaminę K. Bogaty jest też w bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego jest cenionym produktem spożywczym.

Właściwości lecznicze

Olej sojowy zawiera:

  • lecytynę
  • steroliny
  • witaminę E
  • witaminę K
  • Zastosowanie

    Olej sojowy:

  • odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry, przywraca jej poziom właściwego nawilżenia, jest dobrze wchłaniany
  • wygładza i uelastycznia, zalecany jest do każdego rodzaju skóry
  • dzięki zawartości witaminy E posiada właściwości silnie antyutleniające
  • łagodzi stany zapalne skóry (AZS, łuszczyca, egzemy), przyspiesza gojenie podrażnień
  • reguluje nadmierne wydzielanie łoju oraz zmniejsza rozszerzone pory
  • Olej sojowy może być wykorzystywany w kosmetyce jako środek zmiekczający skóre. Jest on bardzo lekki, niekleisty, łatwo wchłania się przez skórę i wpływa na jej stan bardzo korzystnie. Stosuje się go jako dodatek do kąpieli oraz składnik olejków i emulsji do ciała. Wielonasycone kwasy tłuszczowe obudowują naturalną barierę ochronną skóry, a dzięki zawartości kwasu linolowego skóra ma właściwy poziom nawilżenia. Przeznaczony jest dla skóry tłustej, mieszanej, ze skłonnościami do łojotoku, zanieczyszczonej i wrażliwej. Generalnie polecany jest dla wszystkich tych, którzy pragną zadbać lub poprawić wygląd swojej skóry. Doskonale chroni ją przed utratą wilgoci oraz łagodzi stany zapalne takie jak, egzema, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry (AZS).

    Olej sojowy to także przeciwulteniacz, pownieważ zawiera witamine E. Stanowi też bogate żródło lecytyny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
    Zaletą oleju sojowego jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, lecytyny, i witaminy E. Doskonale sprawdza sie jako składnik surówek, sałatek, sosów oraz do gotowania i krótkiego smażenia. To olej, który warto mieć w kuchni.

    Sposoby użycia

    Do nawilżania ciała:
    Olej sojowy stosuje się do smarowania skóry. Dzieki temu jest ona idealnie nawilżona i odżywiona.

    W kuchni:
    Olej sojowy ze względu na właściwości zdrowotne dodaje sie jako składnik wszelkich sałatek, sosów i surówek. Doskonale nadaje się do krótkiego smażenia i gotowania

    Suplement:
    Olej sojowy zawiera lecytynę, ktora jest niezbedna do prawidłowej pracy mózgu. W aptekach jest sprzedawany pod postacią kapsułek.

    Bibliografia:
    H. Strzelecka, J. Kowalski „Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa”, PWN, Warszawa 2000
    http://rozanski.li/?p=321
    http://www.panacea.pl

     

    Cena od: 12.00 zł

     

     

     

    Podsumowanie:
    Nazwa artykułu:
    Olej sojowy (Glycine Soja Oil)
    Opis:
    Olej sojowy (Glycine Soja Oil) jest rodzajem oleju roślinnego. Wytwarzany jest przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej, która jest znaną rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych. Powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym jak również chemicznym oraz jako biopaliwo.
    Autor:

    Wpis dodany dnia 10 września 2015 godzina 18:19 do kategorii Zioła Lecznicze, Zioła w Kosmetyce, Zioła w Kuchni (Przyprawy). Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.