Zielony Młody Jęczmień (Hordeum L.)
Jęczmień (Hordeum L.) to zboże, które zalicza się do rodziny wiechlinowatych. Występuje ok. 25 gatunków jęczmienia. Młode źdźbła jęczmienia różnią się od tych, które są nam znane, ponieważ ich zbiór ma miejsce w początkowej fazie ich wzrostu. To właśnie one zawierają największą ilość składników odżywczych. W celu zatrzymania tych cennych substancji poddaje się je suszeniu za pomocą niskiej temperatury. Dzięki temu w młodym jęczmieniu zachowane jest maksimum witamin, minerałów i aminokwasów. Gotowy produkt, czyli sok z trawy młodego jęczmienia (zazwyczaj w postaci proszku) nie zawiera też barwników, aromatów ani konserwantów. Ważny jest także fakt, że młody jęczmień jest uprawiany w ekologicznych warunkach i nie ma mowy o genetycznym modyfikowaniu. O wyjątkowych wartościach odżywczych soku jęczmiennego napisano kilkadziesiąt prac naukowych i opracowań.
Właściwości lecznicze
Sok z młodego jęczmienia zawiera 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko:
- witaminę B12
- witaminę B1(tiaminę)
- witaminę B2(ryboflawinę)
- witaminę B17
A także:
- prowitaminę A (Beta-Karoten)
- witaminę C, E, K
- kwas foliowy
Zawiera też duże ilości składników mineralnych takich jak:
- magnez
- potas
- miedź
- cynk
- selen
- sód
- żelazo
Oraz dużo aminokwasów:
- walinę
- lizynę
- leucynę
- izoleucynę
- fenyloalaninę
- treoninę
- metioninę
Sok z trawy młodego jęczmienia jest też źródłem dużej ilości dobrze przyswajalnego przez nas białka. Co najważniejsze, w soku występuje też arcyważny aktywny związek 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV), który jest silnym anty-utleniaczem, bardziej skutecznym od Beta-karotenu i mającym 500 razy wyższe działanie od witaminy, przez co ma za zadanie chronić nas przed rakotwórczymi czynnikami występującymi w środowisku. Ten wyjątkowy przeciwutleniacz zatrzymuje także wapń w organizmie i powoduje jego magazynowanie w kościach, dzięki czemu się wzmacniają.
Co ciekawe, sok z młodego jęczmienia:
– zawiera 7 razy więcej witaminy C w porównaniu z pomarańczą
– zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak
– porównaniu z pszenicą posiadają ponad 2 razy więcej magnezu, 5 razy więcej żelaza, 25 razy więcej potasu i aż 37 razy więcej wapnia.
Sok z młodego jęczmienia ma szerokie działanie:
- odmładza i odtruwa organizm
- oczyszcza organizm z toksyn
- zmniejsza i hamuje stany zapalne
- zapobiega anemii
- przeciwdziała nadciśnieniu oraz miażdżycy
- kiełki jęczmienia zawierają enzymy zmniejszające ryzyko tworzenia się nowotworów złośliwych
- rzadko występujący enzym o nazwie SOD, który jest odpowiedzialny za niszczenie wolnych rodników i opóźnianie procesów starzenia się mózgu
- posiada dwukrotnie większą dawkę wapnia niż mleko
- pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejsza zakwaszenie
Ciekawostka: Jak dowiedli naukowcy, spożywanie zielonego jęczmienia wpływa bardzo korzystnie na zwalczanie wolnych rodników. Amerykańscy eksperci z Rural Development Administration (RDA) prowadząc badania stwierdzili, że u 8% mężczyzn, którzy spożywali wyciąg z młodego jęczmienia, odnotowano spadek wagi . Panom, którzy w swej diecie nie uwzględnili owego wyciągu, nie zmniejszyła się ilość kilogramów.
Zastosowanie młodego jęczmienia:
Jak stosować zielony młody jęczmień?
Jest on sprzedawany w sproszkowanej postaci. Aby przyrządzić 1 szklankę soku należy do słoika lub szejkera wlać szklankę niegazowanej wody mineralnej (można do niej dodać sok z cytryny) lub dowolnego soku owocowego o temperaturze pokojowej. Nie powinno się zalewać go wrzątkiem, gdyż straci wartości odżywcze. Wsypać sproszkowany sok do wody załączoną łyżeczką, zakręcić i całość wyszejkować (nie mieszać łyżeczką). Sok należy pić bezpośrednio po przyrządzeniu.
Dawkowanie
Zalecana porcja spożycia w ciągu dnia to 2 gramy proszku, z którego należy przyrządzić 2 szklanki soku. Jedną szklankę soku należy wypić rano naczczo 30 minut przed śniadaniem oraz jedną szklankę soku należy wypić wieczorem minimum 2 godziny po kolacji, najlepiej tuż przed snem. Sok pić małymi łykami przetrzymując przetrzymując przez kilka sekund w ustach. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Różnica między sokiem wyciśniętym z trawy jęczmiennej a napojem z mielonej trawy jęczmiennej:
Produkcja: Na rynku dostępne są 2 rodzaje napojów z trawy młodego jęczmienia. Pierwszy wytwarza się w wyniku wytłoczenia soku z trawy, następnie usunięcia błonnika i natychmiastowego wysuszenia w temperaturze do 31 stopni Celsjusza w suszarce pod ciśnieniem w czasie, który nie przekracza 2 minut. Napój ten nie jest produktem całościowym, gdyż w wyniku tworzenia go w ów sposób brakuje w nim błonnika. Drugi rodzaj napoju jest tworzony poprzez suszenie trawy a później jej rozdrobnienie. Ten napój natomiast można nazwać całościowym, jednak nie jest on produktem najlepszej jakości.
Właściwości różniące dwa rodzaje napojów z młodego jęczmienia
Napój z tłoczonych traw cechuje:
- zachowanie maksimum substancji niedotkniętych oksydacją i ciepłem
- prawie stuprocentowa przyswajalność
- bezpieczeństwo spożycia i „żywość” produktu
Napój z rozdrobnionej suszonej trawy młodego jęczmienia cechuje:
- problematyczne wchłanianie i trawienie go, a co za tym idzie spora ilość produktu zostaje wydalona i tym samym jego wartość użytkowa jest wątpliwa
- obecność małej zawartości substancji w rzadkim roztworze, które udaje się uwolnić z komórek niedostatecznie rozdrobnionych; większość substancji odżywczych opada na dno naczynia, z którego pijemy napój i zostaje uwięzionych w nierozbitych komórkowych celach
Galeria