Berberys Pospolity (Berberis vulgaris)
Berberys Pospolity jest to gatunek krzewu z rodziny berberysowatych znany również jako „kwaśnica pospolita, kwaśniec”. Zazwyczaj rośnie na wysokość 2-3 metrów, posiada ostropiłkowane drobne listki, ciernie trójdzielne, kwiaty żółte zebrane w grona o długości 4-5 cm. Niegdyś Berberys był bardzo pospolitą rośliną jednak został prawie wytępiony gdy odkryto, że jest żywicielem rdzy zbożowej. Przeważnie można go spotkać w ogródkach działkowych. Owocuje jesienią, dając dużo drobnych i czerwonych owoców o dużej pestce. Surowcem leczniczym są: owoce, kora z korzeni, kora z grubszych pędów oraz same korzenie.
– Owoce są zasobne w witaminę C (ilość porównywalna do truskawek 60-80 mg w 100g),
– Pomimo dużej zawartości cukru są bardzo kwaśne przez co zyskał miano „polskiej cytryny”,
– Korzenie i kora berberysu zawierają 7 alkaloidów (najważniejsza jest berberyna) oraz związki garbnikowe i kwasy organiczne.
WAŻNE
Nie zalecane jest dłuższe przyjmowanie leków z kory i korzeni gdyż berberyna z organizmu wydalana jest powoli. Czasami skutkuje to kumulowaniem się jej w sercu, trzustce i wątrobie.
Zastosowanie
Bardzo często jest wykorzystywana do robienia marmolady, dżemów, galaretki oraz alkoholi (wódki, wina, likiery i nalewki).
– Pierwotniaków,
– Nowotworów,
– Bólów brzucha (Wzdęcia),
– Braku łaknienia,
– Niedostatecznego wydzielania żółci i moczu.
Działanie antynowotworowe zawdzięcza swoim właściwościom hamowania rozwoju enzymów, które potrzebne są nowotworom. Natomiast zawarte w korze i korzeniach berberysu garbniki, zmniejszają stany zapalne błon śluzowych.
Sposoby przygotowania
– Pół łyżeczki surowca zalać szklanką wrzątku,
– Pić 1-2 łyżki 2-3 razy dziennie między posiłkami.
Napar pomaga przy: wzdęciach, bólach brzucha, braku łaknienia, niedostatecznym wydzielaniu żółci i moczu.
GALARETKA Z BERBERYSU:
– Umyć owoce i zmiksować,
– Na każdy kilogram owoców dodać 2 szklanki wody,
– Wymieszać, przecedzić i odcisnąć,
– Na szklankę otrzymanego soku należy dodać szklankę cukru,
– Smażyć krótko, robiąc próby na zimnym talerzu (jeśli kropla soku nie rozlewa się należy przestać),
– Otrzymaną galaretkę pakujemy do słoiczków (na wszelki wypadek można na wierzch dodać odrobinę alkoholu – wódki lub spirytusu) i zakręcamy dokładnie,
– Słoiki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Galaretka z berberysu ma właściwości orzeźwiające i chłodzące dlatego zalacana jest chorym z gorączką.
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984
20 stycznia 2023 at 20:21
http://mb.lckpw.org
Berberys Pospolity (Berberis vulgaris)
11 października 2023 at 18:03
check my site
Berberys Pospolity (Berberis vulgaris)