Borówka Czarna (Vaccinium myrtillus)

Bieszczady Flora
Borówka Czarna należy do rodziny borówkowatych (wrzosowatych). Potocznie nazywana czarną jagodą, czernicą, czarną borówką. W Polsce występuje zazwyczaj w lasach zarówno na nizinach jak i w górach. Krzewinka osiąga od 15 do 60 cm wysokości. Liście są z zewnątrz połyskujące i jaśniejsze od spodu (na brzegach piłkowane). Owocem jest czarna jagoda o woskowym (błękitnym) nalocie. Kwitnie w okresie od kwietnia do czerwca. Surowcem ziołowym są zarówno liście jak owoce.

 

Owoce borówki czarnej zawierają:
– Do 15% garbników,
– Mieszaninę antocyjanów (myrtylinę),
– Do 7% kwasów organicznych (bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy),
– Około 8% pektyn,
– 20-30% sacharozy,
– Witaminy C, B1, A, P,
– Karetonoidy.

Owoce – jak zbierać i suszyć:
Zbierać gdy jagody są w pełni dojrzałe. Suszyć początkowo na słońcu lub płycie kuchennej, następnie podsuszać w temperaturze 60°C (w wyższej się przypalą, a w niższej spleśnieją).

Liście borówki czarnej zawierają:
– Garbniki,
– Cukry,
– Kwasy organiczne,
– Flawonoidy,
– Antocyjany,
– Glikozydy fenolowe,
– Olejek eteryczny.

Liście – jak zbierać i suszyć:
Zbierać w okresie kwitnienia (optymalnie w maju) i suszyć w cieniu. Temperatura nie powinna przekraczać 35°C.

Zastosowanie

Owoce borówki czarnej:
Owoce mają lecznicze właściwości antybiegunkowe i bakteriostatyczne (jednocześnie rozluźniające przy zaparciach). Najlepsze właściwości osiągają w formie naparów i odwarów.
Odwary i swieże owoce działają też przeciwrobaczycowo. Dodatkowo dzięki zawartości witaminy P, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych oraz poprawiają zdolność widzenia w nocy (prowitamina A).

Liście borówki czarnej:
Liście borówki czarnej mają lecznicze właściwości przeciwcukrzycowe oraz bakteriobójcze, przeciwzapalne, moczopędne.

Sposoby przygotowania

Napar z owoców borówki czarnej:
Napar przydządzamy w proporcjach 10-15 g wysuszonych owoców na 250 ml wody.
Pić 2-3 razy dziennie albo płukać jamę ustną/gardło przy nieżytach.

Napar z liści borówki czarnej:
Napar przyrządzamy w proporcjach 1 płaska łyżka liści na szklankę wody.
Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Bibliografia:
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984

Galeria

Mrzezyno reserve Vaccinium myrtillus 2010-07
Borówka Czarna (krzew)
Blueberries-Littleisland
Borówka Czarna (owoce)

 

Cena od: 9.99 zł
Podsumowanie:
Nazwa artykułu:
Borówka Czarna (Vaccinium myrtillus)
Opis:
Borówka Czarna należy do rodziny borówkowatych (wrzosowatych). Potocznie nazywana czarną jagodą, czernicą, czarną borówką. W Polsce występuje zazwyczaj w lasach zarówno na nizinach jak i w górach. Krzewinka osiąga od 15 do 60 cm wysokości.
Autor:

Wpis dodany dnia 21 maja 2011 godzina 15:23 do kategorii Zioła Lecznicze. Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.