Głóg (Crataegus L)
Głóg (Crataegus L) należy do rodziny Różowatych (Rosaceae) i występuje w postaci ciernistych krzewów bądź drzew, pospolitych w Europie, Azji i północnej Afryce. To dość pospolity, ciernisty krzew lub też małe drzewo wyrastające do 5 metrów. Zakwita on najczęściej w maju lub na przełomie maja i czerwca i wówczas zbierane są jego kwiaty. Owoce pozyskuje się natomiast jesienią. Są one źródłem prowitaminy A i witaminy C. W Polsce można się na niego natknąć w lasach, zaroślach, na zrębach czy też zboczach.
Jego inne nazwy to na przykład : babi mąka, ptôszi chléb, zajęcze gruszki, kolidupa, diobli gruszki
Surowiec leczniczy:
Kwiatostan i owoc głogu
Obydwa surowce głogu mają działanie uspokajające, obniżają też ciśnienie. Współcześnie uważa się,że czerwone owoce głogu posiadają podobne jak jego kwiaty (lecz trochę łagodniejsze) działanie. Dlatego też to właśnie kwiaty są głównym surowcem wykorzystywanym w lecznictwie.
Ciekawostka: okres kwitnięcia głogu jest bardzo krótki, toteż dobry surowiec można pozyskać tylko przez kilka dni.
Właściwości lecznicze głogu:
Kwiatostan głogu zawiera:
- flawonoidy, które są odpowiedzialne za działanie rozkurczające mięśni gładkich naczyń krwionośnych
- procyjanidyny oligomeryczne (łagodnie obniżające ciśnienie tętnicze krwi)
- witeksyna i jej glikozydy
- rutozyd
- hiperozyd
- kemferol
- fenolokwasy
- kwasy triterpenowe
- związki azotowe
- garbniki
- olejek eteryczny
- beta-sitosterol
- eskulinę
Owoce głogu zawierają:
- flawonoidy i procyjanidyny (ale w innych stosunkach ilościowych)
- epikatechiny
- oligomeryczne procyjanidyny
- witaminy A i C
- sorbitol
Zastosowanie głogu:
Głóg stosowany jest w schorzeniach takich jak:
- nadpobudliwość
- bezsenność
- miażdżyca (jako środek wzmacniający mięsień sercowy i regulujący pracę naczyń wieńcowych)
- choroba niedokrwienna
- niewydolność serca
- zaburzenia rytmu serca
- nadciśnienie krwi
- schorzenia tarczycy
- zatrucia nikotyną i alkoholem
- choroby zakaźne
- dolegliwości okresu przekwitania
- przemęczenie
Wykorzystywany jest jako lek::
- przeciwuczuleniowy
- przeciwskurczowy
- tonizujący bóle serca, a nawet bóle zębów
- moczopędny
- przeciwreumatyczny
Korzenie i kwiaty stosuje się w:
- postępującej marskości wątroby
- uszkodzeniach spowodowanych substancjami toksycznymi i antybiotykami
- chorobach dróg żółciowych
- niewydolności nerek i towarzyszących jej obrzękach
- niedokwasocie
- początkach cukrzycy
Sposoby przygotowania
2 łyżeczki głogu zalać wrzącą wodą w filiżance i parzyć przez 20 minut. Pić rano i wieczorem, najlepiej z miodem, ponieważ głóg nie charakteryzuje się wyraźnym smakiem.Nalewka na zdrowie:
8–10 łyżek suszonych owoców zalać pół litrem wódki żytniej. Odstawić na 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząsać. Zażywać codziennie po 15–20 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody, 2–3 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem po posiłkach.
Obniża nadpobudliwość i ciśnienie, pomaga przy bezsenności, miażdżycy i uczuleniach.
Ekstrakt z owoców:
Ok. 50g owoców zalać szklanką wrzątku. Gotować, aż odparuje ½ wody. Następnie przelać do słoika i dodać trochę spirytusu. Stosować dziennie po 20–25 kropli, 3 razy dziennie przed jedzeniem. Przechowywać w lodówce.
Stosować przy dolegliwościach wątrobowych, miażdżycy, nadpobudliwości czy nadciśnieniu.
http://zielarstwo-zdrowie-co-i-jak.pl/news-glog-dobry-na-serce,nId,993060
http://www.poradnia.pl/glog-zastosowania-lecznicze.html
Galeria