Kalina Koralowa (Viburnum opulus)
Kalina Koralowa to krzew z rodziny piżmaczkowatych / przewiertniowatych. W Polsce popularny w całym kraju, rośnie głównie w lasach, zaroślach, parkach i ogrodach. Rośnie na wysokość ~4 metrów, posiada szerokie 3-5 klapowe liście, białe kwiaty zebrane w baldachy, a owoce czerwone w formie miniaturowych śliwek. Poza właściwościami leczniczymi Kalina jest bardzo często hodowana ze względów estetycznych. Praktycznie od maja cieszy oko pięknymi białymi kwiatami, następnie w sierpniu owocuje. Jesienią również prezentuje się znakomicie ze względu na kolor liści.
Surowiec leczniczy
Elementem leczniczym Kaliny jest jej kora oraz owoce. Korę najłatwiej pozyskiwać wiosną gdy najłatwiej odchodzi od drewna, następnie suszy w temperaturze ~40°C. Owoce mają te same składniki co kora.
Właściwości lecznicze
– kwasy organiczne
– flawonoidy
– irydoidy
– olejek eteryczny
– witaminę K, C, P, E
– garbniki
– związki żywicowe
– związki cukrowe
– gorzką substancję wiburninę
– cykliczny alkohol wiburnitol
Zastosowanie
Kalina dedykowana jest kobietom. Posiada silne działanie przeciwskurczowe macicy. Krople i napary z owoców kaliny bardzo pomagają w bolesnym miesiączkowaniu, skurczach macicy, przy skłonnościach do przedwczesnych porodów i poronień, a także w okresie przekwitania (tylko w porozumieniu z lekarzem).
– przeciwskurczowe
– bolesne miesiączki
– skurcze macicy
– przeciwkrwotoczne
– uspokajające
– przeciwbólowe
– zapobiega poronieniom
– wzmacniają mięsień sercowy
– na bezsenność
– na astmę
– poprawia trawienie
Sposoby przygotowania
Jedną szklankę umytych owoców zalać dwiema szklankami 70% spirytusu.
Pić 20-50 kropli 3 razy dziennie.
Napar:
Na szklankę wrzątku dodać pół łyżeczki suszonych owoców.
Pić po 1-2 łyżki, 2-4 razy dziennie.
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984