Morwa biała (Morus alba L.)

Morwa biała
Morwa biała (Morus alba L.) to gatunek niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych, który pochodzi z Chin. Od zawsze była uprawiana właśnie tam. Następnie zaczęto ją uprawiać w innych częściach świata. W Europie uprawiano ją od XI wieku. W Polsce ten właśnie gatunek występuje dość często. Jej owoce przypominają jeżyny. Gatunek ten jednak często bywa mylony z morwą czarną lub czerwoną z powodu fioletowo-czarnej barwy tychże owoców .

Właściwości lecznicze

Owoce morwy pojawiają się pod koniec lipca. Mają one w składzie:
– glukozę,
– fruktozę,
– maltozę,
– sacharozę
– kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy).
– flawonoidy (związki, które usuwają z organizmu wolne rodniki i mają działanie przeciwnowotworowe)
-pektyny (dzięki którym jelita funkcjonują prawidłowo)
– garbniki ( mają działanie ściągające błonę śluzową przewodu pokarmowego)

Na dolegliwości żołądkowe, a nawet wrzody żołądka czy dwunastnicy poleca się świeże owoce morwy. Natomiast świeży sok poleca się przy anemii, obfitych krwawieniach, a także dolegliwościach sercowo-naczyniowych.

Liście morwy białej zawierają:
– witaminy z grupy B
– tiaminę (B1) poprawiająca nastrój,
– ryboflawinę (B2) mająca zbawienny wpływ na wzrok,
– pirydoksyna (B6) niezbędna w produkcji krwinek czerwonych, uczestnicząca w procesie syntezy białek,
– kwas nikotynowy (witamina PP ) usprawniająca funkcjonowanie mózgu,
– sterole,
– kwas palmitynowy i fumarowy.

Korzeń:
Korzeń morwy (wyciąg z korzenia) działa bardzo dobrze na kaszel, bronchit i astmę. Ponadto ma właściwości , które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów.

Zastosowanie

Niegdyś stosowano ją jako:

– środek przeciwgorączkowy,
– przy chorobach żołądka, biegunkach,
– jako środek regenerujący siły

Dopiero w XX wieku zagłębiono się dokładniej w temat leczniczych właściwości morwy. Leland H. Hartwell – amerykański naukowiec i laureat nagrody Nobla potwierdził w swych badaniach skuteczny wpływ morwy w leczeniu cukrzycy i otyłości.

Składniki zawarte w wyciągu z liści morwy hamują działanie enzymów, które są odpowiedzialne za rozkład cukrów- sacharozy i skrobii oraz ograniczają ich przemianę w glukozę. Dzięki temu znaczna część węglowodanów nie ulega trawieniu, a co za tym idzie – poziom cukru zostaje obniżony. Napar z liści morwy jest wręcz nieodzowny dla cukrzyków oraz osób zmagających się z otyłością. Kiedy rozkład węglowodanów zostaje zablokowany, odkładanie się tkanki tłuszczowej ulega znacznemu zmniejszeniu. Dzięki temu procesowi spada również ochota na słodycze.

Sposoby przygotowania

Napar z liści morwy białej trzeba pić przed posiłkami Ważnym jest, aby ów napar był z liści z drzew rosnących w Polsce.

Bibliografia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Morwa_bia%C5%82a

Morwa biała dobra dla diabetyków

Galeria

Cena od: 4.30 zł

 

Podsumowanie:
Morwa biała (Morus alba L.)
Nazwa artykułu:
Morwa biała (Morus alba L.)
Opis:
Morwa biała (Morus alba L.) to gatunek niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych, który pochodzi z Chin. Od zawsze była uprawiana właśnie tam. Następnie zaczęto ją uprawiać w innych częściach świata.
Autor:

Wpis dodany dnia 10 grudnia 2015 godzina 21:44 do kategorii Zioła Lecznicze. Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.