Jasnota Biała (Lamium album)
Jasnota biała (jarzębina) to wieloletnia roślina z rodziny wargowatych (jasnowatych) potocznie często nazywana głuchą pokrzywą/martwą pokrzywą. W Polsce występuje jako pospolity chwast w sadach, ogrodach, przy budynkach, pod płotami, przy drogach i zaroślach. Roślina rozmnaża się wegetatywnie dzięki podziemnym rozłogom i rozgałęzionemu kłączu. Z rozłogów wyrasta czterokanciasta łodyga z naprzeciwległymi liśćmi. Liście są w kształcie jajowatym/sercowatym pokryte włoskami, a brzegi ząbkowane. Na szczytach pędów z kątów kątów liści piono wyrastają białe/kremowobiałe kwiaty. Jasnota biała osiąga w zależności od warunków od 20 do 60 cm wysokości. Surowcem zielarskim są kwiaty – roślina kwitnie od kwietnia do listopada.
– Śluz,
– Do 10% garbników katechinowych,
– Cholinę,
– Stachydrynę,
– Biogenne aminy,
– Flawonoidy,
– Związki irydowe,
– Kwasy wielofenolowe.
Kwiaty – jak zbierać i suszyć:
Kwiaty zbieramy przy słonecznej pogodzie. Suszyć w temperaturze nie przekraczającej 30 °C.
Zastosowanie
– Jako środek powstrzymujący krwawienie maciczne (polecany przy obfitych miesiączkach),
– Jako lek na białe upławy,
– Na nieżyty jamy ustnej i gardła,
– Jako środek moczopędny i wykrztuśny,
– W stanach zapalnych przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i moczowych,
– Jako lek czyszczący krew w wysypkach skórnych i egzemie.
Sposoby przygotowania
Napar przyrządzamy biorąc 10-30 dag suszonych kwiatów, następnie zalewamy je 0,5 litra wrzącej wody. Aby osiągnąć należyte efekty zalecane jest picie pół szklanki naparu 2-3 razy dziennie.
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984
br>