Olej sojowy (Glycine Soja Oil)

Olej sojowy (Glycine Soja Oil) jest rodzajem oleju roślinnego. Wytwarzany jest przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej, która jest znaną rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych. Powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym jak również chemicznym oraz jako biopaliwo. W lecznictwie stosowany jest jako namiastka oliwy do sporządzania leków zewnętrznych, mazideł i kremów. Olej sojowy ma barwę […]




Ruta zwyczajna

Ruta Zwyczajna (Ruta graveolens)

Ruta zwyczajna to bylina z rodziny rutowatych, wyrastająca na wysokość do 90 cm. Kwiaty są żółte zebrane w baldachogrona, a owoce brunatne, nerkowate. Smak jest gorzki, korzenny, ostry, a zapach silny przenikliwy, balsamiczny. Nie jest to tylko ozdoba do ogrodu niegdyś nasze babki wiedziały o właściwościach leczniczych tej ozdobnej rośliny. Ruta zwyczajna to roślina znana od […]




Brzoza Brodawkowata (Betula verrucosa) Brzoza Omszona (Betula pubescens)

Są to drzewa należące do rodziny brzozowatych. Brzoza brodawkowata (zwisła) charakteryzuje się zwisającymi gałęziami i zazwyczaj rośnie na glebach piaszczystych. Osiąga do 30 metrów wysokości. Brzoza omszona natomiast charakteryzuje się wzniesionymi gałęziami i porasta gleby wilgotne. Osiąga do 20 metrów wysokości i jej liście są również mniejsze. Surowcem zielarskim są dojrzałe liście brzozy.     Liście […]