Rumianek Pospolity (Matricaria chamomilla)
Rumianek Pospolity (Matricaria chamomilla) to roślina jednoroczna i należy do rodziny złożonych. Znana również pod nazwami rumianek lekarski, rumianek apteczny, kamilki. Rośnie jako pospolity chwast na polach, miedzach, w zbożu, glebie gliniastej, na leśnych łąkach, zboczach, polach ziemniaczanych i buraczanych wśród kukurydzy i koniczyny. Szczególnie obficie występuje po śnieżnej zimie i wilgotnej wiośnie. Aromatyczny i przyjemny zapach oraz puste koszyczki kwiatowe odróżniają rumianek pospolity od podobnej maruny bezwonnej. Kwiaty są białe z żółtym środkiem umieszczone na czubku rozkrzewionych łodyg. Rośnie zazwyczaj na wysokość od 10 do 50 cm, a listki ma pierzastodzielne. Surowcem zielarskim są całe koszyczki kwiatowe rumianku.
Kiedy zbierać? Koszyczki zbieramy od maja do sierpnia najlepiej w słoneczne południe, a suszymy w cieniu rozłożone w cienką warstwę.
– Olejek lotny zawierający chamazulen (0,3-1,2%),
– Związki flawonoidowe,
– Pochodne kumarynowe,
– Cholinę (0,23-0,42%),
– Śluz,
– Sole mineralne.
Zastosowanie
– Przeciwzapalnie,
– Wiatropędnie,
– Przeciwalergicznie,
– W nieżytach żołądka i jelit,
– Zapaleniu nerek lub pęcherza,
– W różnych stanach skórczowych,
– W bolesnym miesiączkowaniu,
– Zapaleniach skóry,
– Owrzodzeniach żylakowych,
– Oparzeniach,
– W trudno gojących się ranach,
– W stanach zapalnych powiek i spojówek,
– Na tle alergicznym,
– W dolegliwościach organów rodnych,
– W ranach i bólach zębów,
– W stanach wyczerpania i zdenerwowania,
– W leczeniu hemoroidów,
– W katarze i zapaleniu zatok przynosowych,
– W paraliżu kończyn.
Sposoby przygotowania
Jedną czubatą łyżeczkę rumianku zaparzyć w 0,25 L wody i zostawić do naciągnięcia.Okłady:
Jedną czubatą łyżkę stołową rumianku zalać 0,25 L gotującego się mleka. Zostawić na chwilę do naciągnięcia, odcedzić i można robić ciepłe okłady.
Do kąpieli:
Na jedną kąpiel w wannie przygotować 4 garście rumianku. Po jednej garści do mycia twarzy i płukania włosów, zaparzyć i pozostawić na moment do naciągnięcia.
Inhalacje:
Jedną czubatą łyżkę stołową rumianku zaparzyć w 1 L wody. Wdychać opary pod ręcznikiem.
Poduszka ziołowa:
Lniany woreczek napełnić suszonymi kwiatami rumianku, podgrzać na suchej patelni i przykładać na bolące miejsce.
Olej rumiankowy:
Butelkę (np. po vódce) napełnić luźno po szyjkę świeżo zebranymi w słoneczny dzień kwiatami rumianku i zalać tłoczonym na zimno olejem z oliwek. Olej musi przykryć kwiaty. Butelkę dobrze zamknąć i zostawić na słońcu przez 14 dni. Po tym czasie najlepiej przechowywać w lodówce.
Maść rumiankowa:
Potrzebujemy 250 g smalcu, który rozgrzewamy na patelni. Następnie należy dodać 4 garście świeżych kwiatów rumianku. Gdy się zapieni, całość wymieszać przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Kolejnego dnia lekko podgrzać i przecisnąć przez lnianą ścierkę. Maść równomiernie wymieszać i rozlać do czystych słoików szklanych lub z porcelany.
Treben M., Apteka Pana Boga, Warszawa 1992
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984
Galeria