Olej sojowy (Glycine Soja Oil)
Olej sojowy (Glycine Soja Oil) jest rodzajem oleju roślinnego. Wytwarzany jest przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej, która jest znaną rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych. Powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym jak również chemicznym oraz jako biopaliwo. W lecznictwie stosowany jest jako namiastka oliwy do sporządzania leków zewnętrznych, mazideł i kremów. Olej sojowy ma barwę […]
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy)
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) jest olejem roślinnym, który powstaje w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry (kopra- twardy miąższ orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera)). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. Tenże olej podczas produkcji w wysokiej temperaturze traci mnóstwo cennych wartości.W postaci płynnej jest lekko żółty. Olej nierafinowany zaś ma barwę białą. Zmienia swoją konsystencję ze stałej […]