Pokrzywa Indyjska (inaczej też: Forskolin, Forskolina, Pochwiatka, Szałwia indyjska, Coleus forskohlii, Koleus)

Pokrzywa Indyjska (inaczej też: Forskolin, Forskolina, Pochwiatka, Szałwia indyjska, Coleus forskohlii, Koleus) to wieloletnia roślina, spotykana w ciepłym, subtropikalnym klimacie krajów Azji Południowo-Wschodniej. Wyciąg z korzenia pokrzywy indyjskiej od stuleci stosowany był w tradycyjnej medycynie hinduskiej jako guggul. Służył do leczenia układu krążenia, oddechowego, moczowego i bezsenności. We współczesnej medycynie Forskolina (wyciąg z pokrzywy indyjskiej) została odkryta […]

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy)

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) jest olejem roślinnym, który powstaje w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry (kopra- twardy miąższ orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera)). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. Tenże olej podczas produkcji w wysokiej temperaturze traci mnóstwo cennych wartości.W postaci płynnej jest lekko żółty. Olej nierafinowany zaś ma barwę białą. Zmienia swoją konsystencję ze stałej […]