Mniszek Lekarski (Taraxacum officinale)
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) nazywany też czasem mleczem lekarskim, dmuchawcem, świnim mleczem, męską stałością, lwim zębem, podóżnikiem mieczowatym. Zwykle traktuje się go jako zwykły chwast, zaś dla wielu ludzi stanowi on ogromnie cenną lecznicą roślinę.
Kwitnie w kwietniu i maju na wszelkich łąkach i trawnikach.
Surowiec leczniczy:
Liście, korzenie, łodygi
Liście zbierane są przed kwitnieniem, korzenie wiosną lub jesienią, zaś łodygi w trakcie kwitnienia.
Cała roślina posiada lecznicze właściwości.
Właściwości lecznicze Mniszka lekarskiego
Płucze się je, kroi, suszy w cieniu, w przewiewie lub podwyższonej temperaturze.W korzeniach tych występują:
– związki trójterpenowe
– nieznaczne ilości garbnika
– kwasy organiczne
– związki cukrowe m.in. insulina
Kwiaty zawierają te same składniki co korzenie, ale także:
– karotenoidy
– małe ilości olejki lotnego
– małe ilości flawonoidów
Pomaga w schorzeniach dróg żółciowych oraz wątroby.
Zastosowanie Mniszka lekarskiego
- w przewlekłym zapaleniu wątroby
- w cukrzycy
- na przygnębienie i zmęczenie
- przy świądzie skóry
- przy liszajach i wysypkach
- w dnie i reumatyzmie
- obrzękach gruczołów
- przy żółtaczce i schorzeniach śledziony
- pobudzają wydzielanie soku żołądkowego
- oczyszczają żołądek ze wszelkich zalegającyh substancji
- świeże łodygi rozpuszczają kamienie żółciowe i pobudzają czynności wątroby i pęcherzyka żółciowego
Korzenie jedzone na surowo lub suszone:
- mają działanie oczyszczające krew
- wspomagają trawienie
- działają napotnie i moczopędnie
- rozrzedzają krew
Korzenie i kwiaty stosuje się w:
- postępującej marskości wątroby
- uszkodzeniach spowodowanych substancjami toksycznymi i antybiotykami
- chorobach dróg żółciowych
- niewydolności nerek i towarzyszących jej obrzękach
- niedokwasocie
- początkach cukrzycy
Sposoby przygotowania
1 łyżką suszonych ziół wziąć na 2 szklanki letniej wody.
Gotować 20 minut i odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Można dodać łyżeczkę liści mięty.Herbatka:
1 kopiastą łyżeczkę korzeni zalać na noc ¼L zimnej wody.
Następnego dnia ogrzać do wrzenia i przecedzić.
Tę ilość podzielić na 2 równe części i pić łykami pół godziny przed śniadaniem i po śniadaniu.
Sałatka:
Zebrać rozety mniszka, umyć starannie i porozrywać na pojedyncze liście. Zalać sosem vinaigrette lub śmietaną.
Łodygi:
Dziennie należy zjeść dokładnie żując od 5-10 łodyg kwiatostanowych
Treben M., Apteka Pana Boga, Warszawa 1992
Gumowska I., Ziółka i my, Warszawa 1984
Galeria