Kocanka Piaskowa (Helichrysum arenarium)
Kocanka piaskowa to pospolita w Polsce roślina jednoroczna z rodziny złożonych (astrowatych). Występuje zazwyczaj na piaszczystych i suchych glebach, nieużytkach, przydrożach czy pastwiskach. Rośnie na wysokość nie przekraczającej 30 cm i jest koloru srebrzystego pokryta srebrnymi włoskami. Kwiaty są koloru żółtego (przypominają guziki) i zbierają się w koszyczki tworzące baldachokształtną wiechę. Kwitnie w okresie od lipca do października.
Surowiec leczniczy
Elementem leczniczym Kocanki są jej kwiatostany. Najlepiej je zbierać w okresie lipca-września przed ich całkowitym rozwinięciem się. Suszyć najlepiej w cieniu w temperaturze ~35°C.
Właściwości lecznicze
– olejek lotny
– flawonoidy
– związki ftalidowe
– karotenoidy
– substancję gorzką
– glukozydy
– fitosterole
– kwasy organiczne
– garbniki
Zastosowanie
– żółciopędne (przy niedostatecznym wytwarzaniu żółci)
– pobudza działanie wątroby
– w stanach zapalnych i skurczowych dróg żółciowych
– w leczeniu kamicy żółciowej
– w niedokwaśności żołądka i zaburzeniach trawiennych
– przy reumatyzmie i artretyzmie
Sposoby przygotowania
Należy 2-3 łyżki ziół zalać 2 szklankami letniej przegotowanej wody, a następnie ogrzewać pół godziny bez gotowania. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Nalewka:
Na 1 porcję kocanki dodać 5 porcji alkoholu 70% i moczyć 7-14 dni, codziennie potrząsając butelką.
Pić według wskazówek lekarza – zwyczajowo 1 łyżeczka nalewki na jeden kieliszek wody.
Ważne: Nalewka jest bardziej skuteczna od odwaru, gdyż jej flawonoidy lepiej rozpuszczają się w alkoholu.
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984