Jarząb-Jarzębina (Sorbus aucuparia)
Jarząb pospolity (jarzębina) to drzewo lub krzew z rodziny różowatych osiągający wysokość do 15 metrów. Jest wieloletnia, potrafi dożyć 100 lat albo i więcej. Rośnie w lasach, parkach, ogrodach często widzimy je przy drogach i ulicach miast. Liście złożone są z 9 do 15 listków piłkowatych od spodu szaro owłosionych, kwiaty drobne zebrane w gęste baldachogrona. Kwiaty rozkwitają w maju lub w czerwcu. Owoce w różnych odcieniach czerwieni dojrzewają od lipca, a pozostają na drzewie nawet do listopada.
– Kwasy organiczne,
– Kwas askorbinowy,
– Witaminę C,
– Karotenoidy (witamina A),
– Antocyjany,
– Pektyny,
– Garbniki,
– Do 10% sorbitu (alkohol),
– Substancje gorzką oraz inne.
Owoce – jak zbierać i suszyć:
Owoce zbieramy gdy są w pełni dojrzałe. Zbiór wypada na październik a nawet i po przymrozkach. Suszyć w podwyższonej temperaturze ok. 40 °C rozłożone w cienką warstwę. Owoce schną powoli, a gdy są wysuszone łatwo wilgotnieją.
Zastosowanie
– Schorzeniach nerek,
– Jako środek moczopędny,
– Kamicy nerkowej i pęcherzowej,
– Przewlekłych zaburzeniach trawiennych,
– Przeciwbiegunkowo,
– Nieżycie żołądka,
– Podrażnieniu pęcherzyka żółciowego,
– Są również tanim źródłem witaminy C.
Sposoby przygotowania
Łyżkę owoców zalać 1,5 szklanki wody i trzymać pod przykryciem na ogniu przez 30 minut (nie może się zagotować). Następnie odcedzić i pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Gumowska I., ziółka i my, Warszawa 1984
br>