Jagody Acai (Eutrepe Olereacea)
Jagody Acai (Eutrepe Olereacea) – Jagody Palmy Brazylijskiej, zwane też „cudem natury” czy „owocem doskonałym” – ciemnofioletowe, z wyglądu podobne do winogron, lecz mniejsze. Posiadają pojedynczą dużą pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Jagody te, a właściwie ów miąższ, jest używany głównie w Brazylii do produkcji napojów (także alkoholowych) i lodów. Açai porasta nizinne, mokre terytoria Amazonki.
Zbiory jagód trwają od lipca aż do grudnia.
Właściwości lecznicze
– witaminy z grupy B – B1, B2, B3
– witaminę E
– witaminę C
– fosfor
– potas
– wapno
– proteiny
– błonnik
– żelazo
– kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 9
Ponadto Acai zawierają dużo błonnika (16,9 g w 100 g), co pozwala nam oczyścić organizm. Warto jednak pamiętać, że ów proces oczyszczenia nie zachodzi natychmiastowo. Działa on powoli wraz z włączeniem do diety suplementów (lub soku) z Acai w codzienną dietę. Spożycie Jagód Acai powoduje trwające dłuższy czas poczucie sytości. Dzięki temu pomogą nam kontrolować i powoli ograniczać ilość spożywanych kalorii.
Co ważne, Acai posiadają w swym składzie wysoki wskaźnik antyoksydantów (ORAC).
Ciekawostka: Regularne jedzenie warzyw i owoców z wysoką zawartością ORAC potrafi podnieść poziom antyoksydantów w krwiobiegu o 15-20%
Zastosowanie
– dodają energii i witalności
– wzmacniają odporność, w tym odporność na stres
– oczyszczają organizm z wszelkich toksyn
– wspomagają przeciwdziałanie procesom starzenia
– poprawiają apetyt
– polepszają wzrok
– zmniejszają objawy alergii
– są pomocne w poprawieniu koncentracji, poprawiają „jasność” myślenia
– poprawiają też pamięć
– regulują poziom cholesterolu
– polepszają trawienie
– świetnie działają na stawy, szczególnie na kolana
– są dobre na lepszy sen
– regulują układ krążenia ( tym samym poprawiają też sprawność seksualną) – usuwa toksyny z organizmu
Uwaga!!! Spożycie jagód Acai w zbyt dużej ilości może spowodować problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka czy gazy. Ponadto w skrajnych przypadkach mogą wywołać reakcję alergiczną. Objawia się ona np. wysypką naskórną lub trudnościami w oddychaniu.
Koniecznie przed ich spożyciem należy wykonać próbę uczuleniową!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Euterpa_warzywna
http://www.acai.pl/
http://acaiowoc.weebly.com/
Galeria