Olej sojowy (Glycine Soja Oil)

Olej sojowy (Glycine Soja Oil) jest rodzajem oleju roślinnego. Wytwarzany jest przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej, która jest znaną rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych. Powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym jak również chemicznym oraz jako biopaliwo. W lecznictwie stosowany jest jako namiastka oliwy do sporządzania leków zewnętrznych, mazideł i kremów. Olej sojowy ma barwę […]




Olej Rzepakowy

Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Ten powszechnie znany wszystkim olej spożywczy pozyskiwany z rzepaku. Jest to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce i Europie. Jeszcze do niedawna proces produkcji oleju rzepakowego był zupełnie inny niż obecnie. Olej zawierał szkodliwy kwas erukowy i glukozynolanów. Dzisiaj olej rzepakowy produkuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie […]