Jagody Acai

Jagody Acai (Eutrepe Olereacea)

Jagody Acai (Eutrepe Olereacea) – Jagody Palmy Brazylijskiej, zwane też „cudem natury” czy „owocem doskonałym” – ciemnofioletowe, z wyglądu podobne do winogron, lecz mniejsze. Posiadają pojedynczą dużą pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Jagody te, a właściwie ów miąższ, jest używany głównie w Brazylii do produkcji napojów (także alkoholowych) i lodów. Açai porasta […]

Olej Rzepakowy

Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Ten powszechnie znany wszystkim olej spożywczy pozyskiwany z rzepaku. Jest to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce i Europie. Jeszcze do niedawna proces produkcji oleju rzepakowego był zupełnie inny niż obecnie. Olej zawierał szkodliwy kwas erukowy i glukozynolanów. Dzisiaj olej rzepakowy produkuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie […]