Olej z nasion wiesiołka (Oleum Oenotherae)

Olej wiesiołkowy (Oleum Oenotherae) uzyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion wiesiołka. Wiesiołek to roślina, która pochodzi z Ameryki Północnej. Wiesiołek jest łatwy w uprawie. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Olej z wiesiołka pomaga w zwalczaniu wielu chorób i chroni przed niektórymi schorzeniami.   Właściwości lecznicze W oleju z wiesiołka są duże ilości nienasyconych […]

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy)

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) jest olejem roślinnym, który powstaje w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry (kopra- twardy miąższ orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera)). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. Tenże olej podczas produkcji w wysokiej temperaturze traci mnóstwo cennych wartości.W postaci płynnej jest lekko żółty. Olej nierafinowany zaś ma barwę białą. Zmienia swoją konsystencję ze stałej […]

Jagody Acai

Jagody Acai (Eutrepe Olereacea)

Jagody Acai (Eutrepe Olereacea) – Jagody Palmy Brazylijskiej, zwane też „cudem natury” czy „owocem doskonałym” – ciemnofioletowe, z wyglądu podobne do winogron, lecz mniejsze. Posiadają pojedynczą dużą pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Jagody te, a właściwie ów miąższ, jest używany głównie w Brazylii do produkcji napojów (także alkoholowych) i lodów. Açai porasta […]