Jagody Acai (Eutrepe Olereacea)
Jagody Acai (Eutrepe Olereacea) – Jagody Palmy Brazylijskiej, zwane też „cudem natury” czy „owocem doskonałym” – ciemnofioletowe, z wyglądu podobne do winogron, lecz mniejsze. Posiadają pojedynczą dużą pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Jagody te, a właściwie ów miąższ, jest używany głównie w Brazylii do produkcji napojów (także alkoholowych) i lodów. Açai porasta […]
Olej Sezamowy – Sezam Indyjski (Sesamum indicum L.)
Olej sezamowy to olej roślinny pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Posiada jasno po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana, którą się stosuje w przemyśle spożywczym charakteryzuje się ciemno brązowym kolorem i mocnym aromatem. Sezam jest prawdopodobnie pierwszą rośliną, z której pozyskiwano olej. Nie powinno to […]