Perz właściwy (Elymus repens)
Perz właściwy (Elymus repens) jest wysoko cenionym zielem leczniczym. To wieloletnia roślina z rodziny traw, gatunek byliny należący do rodziny wiechlinowatych. Powszechnie uważany za nieznośny i uporczywy chwast o podziemnych kłączach, które dochodzą nawet do 15m długości, zaś jego część nadziemna nawet do 80cm. Występuje w Europie i Azji, na obszarach o klimacie kontynentalnym i subkontynentalnym. […]
Len zwyczajny (Linum usitatissimum) Siemię lniane
Len zwyczajny jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny lnowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. W Polsce jest rośliną uprawną, ale kilka gatunków rośnie dziko. Jest bardzo starą rośliną użytkową uprawianą od kilku tysięcy lat na włókno, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo cenione. W przemyśle wykorzystuję się każdą część tej rośliny. Len nie tylko dostarcza […]
Olej Rzepakowy
Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Ten powszechnie znany wszystkim olej spożywczy pozyskiwany z rzepaku. Jest to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce i Europie. Jeszcze do niedawna proces produkcji oleju rzepakowego był zupełnie inny niż obecnie. Olej zawierał szkodliwy kwas erukowy i glukozynolanów. Dzisiaj olej rzepakowy produkuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie […]
Olej Sezamowy – Sezam Indyjski (Sesamum indicum L.)
Olej sezamowy to olej roślinny pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Posiada jasno po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana, którą się stosuje w przemyśle spożywczym charakteryzuje się ciemno brązowym kolorem i mocnym aromatem. Sezam jest prawdopodobnie pierwszą rośliną, z której pozyskiwano olej. Nie powinno to […]