Wypadanie Macicy

Wypadanie macicyWypadanie macicy dotyka jedną na dziesięć kobiet. Główną przyczyną choroby jest zaawansowany wiek i ciężkie porody. Spowodowane jest utratą sprężystości struktur, które ją podtrzymują i macica zaczyna opadać w kierunku pochwy.

Najczęstsze objawy
– napięcie w podbrzuszu,
– bolesne współżycie,
– bóle w krzyżu,
– problemy z oddawaniem moczu i stolca.

Zwyczajowo leczenie odbywa się ambulatoryjnie lub szpitalnie w przypadku operacji.

Ziołolecznictwo też przychodzi z pomocą w leczeniu tej przykrej choroby poniżej zamieszczam kilka sprawdzonych sposobów. Należy pamiętać o systematyczności jeżeli efekty mają być zadowalające.

Herbata z przywrotnika – jako środek wewnętrzny

Należy pić drobnymi łykami cztery szklanki herbaty z przywrotnika. Oczywiście dawka powinna być rozłożona w ciągu dnia na kilka mniejszych herbat.

Jak przygotować?
Do szklanki (250 ml) wsypać łyżeczkę ziół, zalać wrzącą wodą i pozostawić na chwilę do naciągnięcia.

Wyciąg z tasznika – jako środek zewnętrzny

Wyciąg należy wcierać kilka razy dziennie po lewej stronie brzucha od pochwy w górę.

Jak przygotować?
Łodygi i kwiaty tasznika drobno pokroić, a następnie wypełnić nimi butelkę po samą szyjkę. Zalać ~40% wódką i pozostawić na 10 dni w słońcu lub innym ciepłym miejscu.

Półkąpiele z krwawnika

Jako uzupełnienie kuracji 3 razy w tygodniu należy robić półkąpiele z krwawnika.

Jak przygotować?
Przyszykować 100 g krwawnika i zalać zimną wodą. Następnego dnia podgrzać i zrobić 20 minutową półkąpiel. Zioła można jeszcze dwukrotnie zalać.

 

Bibliografia:
Treben M., Apteka Pana Boga, Warszawa 1992

Podsumowanie:
Nazwa artykułu:
Wypadanie Macicy
Autor:
Opis:
Wypadanie macicy dotyka jedną na dziesięć kobiet. Główną przyczyną choroby jest zaawansowany wiek i ciężkie porody. Spowodowane jest utratą sprężystości struktur, które ją podtrzymują i macica zaczyna opadać w kierunku pochwy.
Popularne zagadnienia: , ,

Wpis dodany dnia 8 lipca 2011 godzina 20:46 do kategorii Choroby a Zioła. Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.