Trzustka – choroby

TrzustkaTrzustka to narząd gruczołowy o nieregularnym kształcie położony w górnej części jamy brzusznej. Ma kolor szaroróżowy, ale może ją pokrywać tkanka tłuszczowa wygładzająca jej powierzchnię oraz nadając zabarwienie bardziej żółtawe. Co do wielkość zazwyczaj nie przekracza 20 cm długości, 5 cm wysokości i 3 cm grubości. W organizmie spełnia dwie podstawowe funkcje: produkcję hormonalną np. insulina, glukagon oraz trawiennej produkując około 1 L soku trzustkowego (zwany śliną brzucha) zawierający enzymy trawienne.

Najczęstsze choroby trzustki to:

ostre zapalenie trzustki (zazwyczaj spowodowane nadużywaniem alkoholu lub chorobami tj. świnka, wirusowe zapalenie wątroby, kamica żółciowa)
przewlekłe zapalenie trzustki (ma podobne przyczyny: alkohol, kamica żółciowa czy niezdrowy tryb życia, nieleczenie często prowadzi do cukrzycy)
rak trzustki (najczęściej spowodowany cukrzycą, zbyt dużym spożywaniem tłuszczów, używkami)
torbiele trzustki (niewielkie przestrzenie wypełnione płynem)
– kamica przewodów trzustkowych (zwapnienia, kamienie w obrębie przewodów)

Jak sobie pomóc?

Poniższe przepisy pomagają nie tylko na choroby trzustki, ale również ogólnie na wszelkie dolegliwości jelit.

1. Płyn z kłącza tataraku
Jedną płaską łyżeczkę kłącza tataraku zalać na noc 0,25 L zimną wodą.
Rano ogrzać i przecedzić.
Pić po jednym łyku (nie więcej niż sześć dziennie) płynu przed i po każdym posiłku.

2. Mieszanka herbaciana
Wymieszać 300 g nagietka lekarskiego, 100 g krwawnika pospolitego, 100 g pokrzywy zwyczajnej.
Następnie przygotować herbatkę dodając jedną czubatą łyżeczkę na 0,25 L wody.

Dla szybkich efektów należy wypijać od 1,5 do 2 litrów takiej herbatki.
Osoba chora powinna dokładnie co 15-20 minut popijać po jednym łyku herbatki, dzięki czemu szybko zostanie przyswojona w żołądku.

3. Herbatka z ziół szwedzkich
Przygotować herbatę dodając 1 łyżkę stołową ziół szwedzkich na pół szklanki wody.
Herbatę pić w południe oraz wieczorem przy posiłkach.
Pić połowę przygotowanej herbatki 30 minut przed posiłkiem, resztę 30 minut po posiłku.
Jeżeli wskazana dawka okaże się za duża zmniejszyć z 1 łyżki stołowej na 1 łyżeczkę od herbaty.
Przygotowaną herbatę najlepiej przelać do termosu aby stale utrzymywała ciepło.

4. Okłady z ziół szwedzkich
Zalecane są również okłady na brzuch z ziół szwedzkich.
Przygotować duży kawałek waty i nawilżyć odpowiednią ilością nalewki.
Położyć na powierzchni brzucha cienki okład (na całej powierzchni brzucha).

5. Okłady parowe ze skrzypu
Bardzo skuteczne są również okłady parowe ze skrzypu polnego łagodzące bóle brzucha. Robić je w miarę możliwości jak najczęściej, z rana oraz po południu. Okład powinien trwać 2 godziny, a chory w tym czasie musi leżeć w łóżku. Można również robić okłady na noc.

Jak zrobić okład parowy?
Zagotować wodę w garnku, umieścić nad nią sito z suszonymi ziołami i przykryć. Po pewnym czasie rozmoczone i ciepłe zioła zawinąć w rzadko tkane płótno (lub coś podobnego) i przyłożyć na chore miejsce. Dodatkowo przykryć wełnianą chustką i obwiązać kolejnymi chustkami lub bandażem (nie można dopuścić do uczucia chłodu).

Bibliografia:
Treben M., Apteka Pana Boga, Warszawa 1992

Cena od: 11.97 zł

 

Podsumowanie:
Trzustka - choroby
Nazwa artykułu:
Trzustka - choroby
Opis:
Trzustka to narząd gruczołowy o nieregularnym kształcie położony w górnej części jamy brzusznej. Ma kolor szaroróżowy, ale może ją pokrywać tkanka tłuszczowa wygładzająca jej powierzchnię oraz nadając zabarwienie bardziej żółtawe.
Autor:

Wpis dodany dnia 26 stycznia 2013 godzina 19:51 do kategorii Choroby a Zioła. Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.