Cukrzyca

CukrzycaCukrzyca to w dzisiejszych czasach obok raka i zawałów serca jedna z najbardziej powszechnych chorób. Główną i najczęstszą przyczyną cukrzycy jest nadmierne i niezdrowe odżywianie. Należy zwrócić uwagę, że problem nie dotyczy tylko dorosłych, ale również dzieci, które często z powodu schorzenia trzustki nie tolerują cukru. Wiadomo, że rodzi to dla dziecka w młodym wieku wiele problemów i wyrzeczeń a co najgorsze zagrożenie życia.

Wszystkim chorym na cukrzycę postaram się wskazać środek leczniczy, który pobudza trzustkę i zarazem usuwa przyczyny powstania tejże choroby. Według wieloletnich praktyków medycyny naturalnej cukrzycę dość szybko usuwa mieszanka następujących ziół.

Składniki mieszanki ziołowej na leczenie cukrzycy:

– 3 części korzeni kuklika
– 1 część liści jeżyny
– 1 część liści borówki czernicy
– 3 części pięciornika złotego
– 2 części zielonych wysuszonych strączków fasoli

Jak przygotować mieszankę?
Jedną kopiastą łyżeczkę do herbaty (wymieszanych ziół), wsypać do 0,25 litra wody, zaparzyć i pozostawić na 3 minuty do naciągnięcia. Zalecana dzienna dawka takiej herbaty to 1,5-2 litry.

Alernatywa dla mieszanki

W przypadku problemów ze zdobyciem wszystkich składników można pić herbatę z samych liści borówki czernicy.

Przygotowanie
Do 2 litrów zimnej wody dodać 4 łyżki stołowe liści borówki czernicy (zerwanych przed dojrzeniem owoców). Wygotować do połowy objętości (1 litr). Pić trzy razy dziennie po jednej szklance.

Ważne
Lecznicze działanie liści borówki zależy od prawidłowego ich zbierania. Należy je zrywać jedynie przed dojrzeniem owoców. Zebrane we właściwym czasie są sprawdzonym środkiem w leczeniu cukrzycy. Dowiedziono, że myrtylina występująca w liściach borówki (przed dojrzeniem owoców) obniża poziom cukru, a nawet potrafi całkowicie zlikwidować chorobę.
Mimo wszystko stanowczo zalecana jest stała kontrola lekarska.

Inne metody

Gdyby powyższe składniki okazały się problematyczne w zdobyciu można również stosować bardziej powszechne.
1. Seler jest zalecanym warzywem obniżającym zawartość cukru.
2. Starym sposobem jest sok z kiszonej kapusty oraz codzienne jedzenie marchwi.
3. Czosnek razem z cebulą na kanapce również może zdziałać wiele dobrego.
4. Wyciąg z pokrzywy leczy trzustkę i obniża poziom cukru.
5. Kłącze tataraku leczy większość schorzeń trzustki także pomaga w cukrzycy.
Aby przygotować herbatę z tataraku należy na noc do szklanki z zimną wodą wsypać 1 płaską łyżeczkę do herbaty kłącza tataraku.
Rano podgrzać odcedzić i pić po jednym łyku przed i po każdym posiłku (6 łyków dziennie).

Pamiętajmy żaden z powyższych sposobów nie spełni swej roli jeżeli nie będzie przestrzegana niskokaloryczna dieta cukrzycowa.

 
Bibliografia:
Treben M., Apteka Pana Boga, Warszawa 1992

 

Cena od: 4.99 zł

Wpis dodany dnia 4 czerwca 2012 godzina 19:33 do kategorii Choroby a Zioła. Możesz śledzić komentarze tego wpisu poprzez kanał RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, albo użyć trackback ze swojej strony.