Zioła Lecznicze

 
Krwawnik pospolity

Krwawnik Pospolity (Achillea millefolium)

Krwawnik pospolity jest rośliną leczniczą z rodziny złożonych (astrowatych). W Polsce jako pospolity chwast występuje na przydrożach, miedzach, pastwiskach, nieużytkach czy suchych łąkach. Liście są długie, pierzaste, lancetowate i ułożone jak pióra strusia. Łodyga jest sztywna i mało rozgałęziona. Sama roślina osiąga zazwyczaj do 60-80 cm wysokości. Kwiaty są białe do różowo-czerwonych zebrane w nibybaldachy na […]

Widłak goździsty

Widłak Goździsty (Lycopodium clavatum)

Widłak goździsty jest podobną do mchu, wiecznie zieloną rośliną z rodziny widłakowaych o czołgających się pędach o długości 1-2 metrów przytwierdzonych do podłoża cienkimi korzonkami. Z pędów wyrastają rozgałęziające się łodyżki długości 7-10 cm. Latem czteroletnie rośliny wykształcają żółtawe kłoski zawierające zarodniki zwane też pyłem widłakowym. Powszechnie nazywany jest jako babimór, czołga, kołtun, niedźwiedzia łapa, […]

Orzech włoski

Orzech włoski (Juglans regia)

Orzech włoski zwany również orzechem królewskim to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji (w Polsce uprawiane jako drzewo owocowe). Podejrzewam, że każdy z nas zna jego owoce, ale niekoniecznie miał okazję obcować z samym drzewem dlatego pozwolę sobie na krótką charakterystykę. Jest to duże drzewo liściaste osiągające do 35 metrów wysokości i 2 metrów średnicy, o […]

Kukurydza kolby

Kukurydza (Zea mays)

Kukurydza należy do zbóż z rodziny wiechlinowatych. Według badań archeologicznych uprawiano ją już 5000 lat p.n.e. w Ameryce Łacińskiej. Jadana była już przez ludy Majów, Azteków czy Inków. W Europie pojawiła się najprawdopodobniej w XVI wieku za zasługą Krzysztofa Kolumba, którego bardzo urzekła ta roślina. Nie trzeba było długo czekać na jej ekspansję na pozostałe kontynenty. […]

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa (Mentha piperita)

Mięta pieprzowa inaczej mięta lekarska to bylina należąca do rodziny wargowych (jasnowatych). Pochodzi ze skrzyżowania mięty nadwodnej z miętą zieloną. Uprawiana jest w całej Europie, Azji, Australii oraz Ameryce Południowej. Zazwyczaj wyrasta na wysokość od 30 do 90 cm. Mięta pieprzowa z odmiany „Mitcham” (nazwa miejscowości), która jest najczęściej uprawiana pochodzi z Anglii z miejscowości leżącej […]

Zioła szwedzkie

Zioła Szwedzkie – Maria Treben

Mam ogromną nadzieję, że ten artykuł pomoże wielu ludziom gdyż zioła są naprawdę darem od Boga… Pomimo długiej treści warto zapoznać się z każdym słowem – w końcu chodzi o Twoje zdrowie!   Historie cudownych uleczeń zioła szwedzkie Maria Treben – historie z życia wzięte Jako wysiedlona ze swej rodzinnej miejscowości w Sudetach chorowała przez ponad […]

Zioła w doniczce

Zioła czyli zdrowie w doniczce

Już od niepamiętnych czasów wykorzystujemy i znamy lecznicze działanie ziół. Sposoby stosowania i przyrządzania ziołowych preparatów przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Najstarsze przepisy i recepty na terapie ziołowe pochodzą ze starożytnego Egiptu, Chin i Indii. Przywiezione do Europy wraz z przyprawami stały się bardzo popularne. Zaczęły być uprawiane przez mnichów w przyklasztornych ogrodach. Mnisi […]

Rumianek pospolity

Rumianek Pospolity (Matricaria chamomilla)

Rumianek Pospolity (Matricaria chamomilla) to roślina jednoroczna i należy do rodziny złożonych. Znana również pod nazwami rumianek lekarski, rumianek apteczny, kamilki. Rośnie jako pospolity chwast na polach, miedzach, w zbożu, glebie gliniastej, na leśnych łąkach, zboczach, polach ziemniaczanych i buraczanych wśród kukurydzy i koniczyny. Szczególnie obficie występuje po śnieżnej zimie i wilgotnej wiośnie. Aromatyczny i przyjemny zapach oraz […]