Zioła Lecznicze

 

Pierwiosnka lekarska (Primula officinalis)

Pierwiosnka lekarska (Primula officinalis) zwana jest też pierwiosnkiem lekarskim lub pierwiosnkiem wiosennym. Charakteryzuje się złocistożółtą barwą kwiatów, które emanują słodkim, miodowym zapachem. Kwiaty te tworzą baldach na wierzchołku łodygi kwiatostanowej, która sięga 10-20cm wysokości i wyrasta z różyczki liści. Zioło te występuje w całej Eurazji z wyjątkiem dalekiej północy. W Polsce można na nią trafić […]

Głóg (Crataegus L)

Głóg (Crataegus L) należy do rodziny Różowatych (Rosaceae) i występuje w postaci ciernistych krzewów bądź drzew, pospolitych w Europie, Azji i północnej Afryce. To dość pospolity, ciernisty krzew lub też małe drzewo wyrastające do 5 metrów. Zakwita on najczęściej w maju lub na przełomie maja i czerwca i wówczas zbierane są jego kwiaty. Owoce pozyskuje się natomiast […]

Zielony Młody Jęczmień (Hordeum L.)

Jęczmień (Hordeum L.) to zboże, które zalicza się do rodziny wiechlinowatych. Występuje ok. 25 gatunków jęczmienia. Młode źdźbła jęczmienia różnią się od tych, które są nam znane, ponieważ ich zbiór ma miejsce w początkowej fazie ich wzrostu. To właśnie one zawierają największą ilość składników odżywczych. W celu zatrzymania tych cennych substancji poddaje się je suszeniu […]

Len Zwyczajny

Len zwyczajny (Linum usitatissimum) Siemię lniane

Len zwyczajny jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny lnowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. W Polsce jest rośliną uprawną, ale kilka gatunków rośnie dziko. Jest bardzo starą rośliną użytkową uprawianą od kilku tysięcy lat na włókno, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo cenione. W przemyśle wykorzystuję się każdą część tej rośliny. Len nie tylko dostarcza […]

Stewia Cukrowa

Stewia cukrowa (Stevia rebaudiana)

Stevia cukrowa to gatunek należący do rodziny roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii (Mato Grosso do Sul) i Paragwaju (Amambay, Concepción) Jest uprawiana w wielu rejonach świata w krajach takich jak Japonia, Brazylia, Korea. Tajlandia, Urugwaj, Chiny, Tajwan czy Malezja. Stevia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Słodki smak nadają stevii glikozydy steviowe nazywane steviozydami, które […]

Jagody Acai

Jagody Acai (Eutrepe Olereacea)

Jagody Acai (Eutrepe Olereacea) – Jagody Palmy Brazylijskiej, zwane też „cudem natury” czy „owocem doskonałym” – ciemnofioletowe, z wyglądu podobne do winogron, lecz mniejsze. Posiadają pojedynczą dużą pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Jagody te, a właściwie ów miąższ, jest używany głównie w Brazylii do produkcji napojów (także alkoholowych) i lodów. Açai porasta […]

Mniszek lekarski

Mniszek Lekarski (Taraxacum officinale)

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) nazywany też czasem mleczem lekarskim, dmuchawcem, świnim mleczem, męską stałością, lwim zębem, podóżnikiem mieczowatym. Zwykle traktuje się go jako zwykły chwast, zaś dla wielu ludzi stanowi on ogromnie cenną lecznicą roślinę. Kwitnie w kwietniu i maju na wszelkich łąkach i trawnikach. Surowiec leczniczy: Liście, korzenie, łodygi Liście zbierane są przed kwitnieniem, […]

Olej Sezamowy – Sezam Indyjski (Sesamum indicum L.)

Olej sezamowy to olej roślinny pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Posiada jasno po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana, którą się stosuje w przemyśle spożywczym charakteryzuje się ciemno brązowym kolorem i mocnym aromatem. Sezam jest prawdopodobnie pierwszą rośliną, z której pozyskiwano olej. Nie powinno to […]